Шестима членове на ВСС искат проверка на Цацаров за срещата с Дончев

Росен Плевнелиев също призова съдебния съвет да се заеме със случая

Шестима членове на ВСС искат проверка на Цацаров за срещата с Дончев

Висшият съдебен съвет (ВСС) да провери случилото се на частната среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнсемена Сашо Дончев в офиса на изключения от ръководството на БСП червен бизнесмен Георги Гергов. Това предлагат шестима членове на Висшия съдебен съвет - Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Галина Карагьозова, Лозан Панов, Камен Иванов и Юлия Ковачева.

"Проверката е необходима с оглед защита престижа на съдебната власт. Висшият съдебен съвет е длъжен да отстоява независимостта на съдебната власт и да дава ясен отговор на всеки конкретен случай, в който безпристрастността и почтеността на неин представител е поставена под съмнение", се казва в тяхното предложение.

Членовете на ВСС искат да се установят на фактите около срещата и да се предприемат последващи действия.

"Намираме, че обсъждането на ситуацията и вземане на решение за извършване на проверка следва да се направи своевременно, защото всяко забавяне на реакцията ще накърни непоправимо авторитета на съдебната власт и в частност на Висшия съдебен съвет", твърдят подписалите се членове на съвета.

Предложението за проверка на Цацаров вероятно няма да мине, защото той може да разчита на бетонно мнозинство от най-малко 15 гласа в 25-членния колективен орган.

За сравнение само преди месец лобито на Цацаров поиска проверка на члена на ВСС Калин Калпакчиев заради публикувана в медиите на Делян Пеевски негова снимка с Христо Иванов и съдия Мирослава Тодорова. Представляващият ВСС Димитър Узунов и Галя Георгиева, които са сред най-близките до Цацаров, настояха да се обсъди "дали е застрашена независимостта на съдебната власт, като член на ВСС (Калпакчиев) се среща и демонстрира близост с "партиен лидер" (Христо Иванов) и с "подведено под дисциплинарна отговорност лице" (съдия Мирослава Тодорова). Папаршката снимка, на която са заснети тримата, е направена посред бял ден на улицата. Към момента на заснемането ѝ Христо Иванов не е партиен лидер.

Сега стана ясно, че Цацаров е ползвал посредничеството и домакинството на члена на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов, а собственикът на "Овергаз" Сашо Дончев твърди, че е бил заплашван заради критичната позиция на издавания от него вестник "Сега".

Дни след като Дончев обяви това публично, прокуратурата съобщи в понеделник, че е образувала три досъдебни производства срещу КЕВР, като две от тях са свързани пряко с газоразпределителното дружество "Овергаз", а третото засяга компанията косвено.

Това обстоятелство добавя допълнителни аргументи за проверка на главния прокурор, тъй като става ясно, че е провел неформална среща с пряко заинтересувано от действията на прокуратурата лице (Сашо Дончев).

Скандалът

Скандалът избухна миналата седмица, когато в интернет изтече запис на публично събитие, на което Сашо Дончев разказва за срещата си през март с Цацаров в офиса на червения бизнесмен Георги Гергов в ЦУМ.

"Бях поканен на среща с главния прокурор, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него", разказа Сашо Дончев. По думите му главният прокурор е изразил недоволство от издавания от него вестник "Сега" (карикатурите на Комарницки) и го попитал защо му трябва да помага на телевизия Би Ай Ти, Сашо Диков и Христо Иванов, към които бизнесменът заяви, че няма никакво отношение. "Аз го гледам и викам: Абе, вие какво искате да ми кажете", разказва Дончев, който впоследствие даде подробности за срещата в няколко телевизионни интервюта.

"Ами казвам ви, че даже господин Филчев ми каза, че съм много мек в реакциите си", казал главният прокурор в отговор. "И аз викам "Ми тоя същия господин Филчев прати барети, какво се случва, какво последва?". И продължих: "Да ви информирам, че нямам нищо общо с тази партия "Да, България", освен че познавам Христо Иванов. Нямам нищо общо с Би Ай Ти, освен това, че със Сашо Диков сме карали ски и сме ходили по гаджета – това е вярно. И този нахалник какво ми казва: "Ама аз не смятам, че вие нямате право да го правите", което на мен, нали се сещате след всичко, което ми казва, каква ми беше... И аз викам: "Абе, вие какво си въобразявате, аз не ви се обяснявам, аз ви информирам". След като тази институция си позволява да ме заплашва, вие представяте ли си в какво общество живеем... Да оставим детайлите, но бях поканен на среща, по негова молба, на среща в чужд офис", разказа още Дончев Дончев.

Той обяснява, че срещата не е била инициирана от него, а от Георги Гергов по искане на главния прокурор. По думите му Гергов е присъствал на цялата среща и останал Цацаров след приключването ѝ. На следващия ден, след като Дончев е споделил пред други хора по телефона за случилото се, получил есемес от Гергов: "Много говориш по ТЕЛЕФОНА".

Сотир Цацаров излезе с официално изявление, публикувано на сайта на прокуратурата, с което обяви твърденията на Дончев за неверни. На свой ред главният прокурор атакува издателя и собственик на "Овергаз", че поискал от него да упражни влияние върху наблюдаващи прокурори по прокурорската проверката в КЕВР за цените на газа.

След избухването на скандала лидерът на БСП Корнелия Нинова принуди Георги Гергов да подаде оставка от Изпълнителното бюро на партията. Въпреки твърдата си игра срещу Гергов, Корнелия Нинова отказа дори да критикува Цацаров за срещите му с бизнесмени в частни кабинети. Това отказа да стори и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който изкара Цацаров "жертва на червени олигарси".

Плевнелиев също призова за проверка

В понеделник президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.) също призова ВСС да провери подробностите около срещата Цацаров-Дончев-Гергов. Той обаче смята, че няма нищо притеснително в това ръководителят на държавното обвинение да участва в срещи, организирани в офис на бизнесмен. Според него в случая е важно да се разбере каква е била темата на разговора им.

"Очевидно е, че има нещо нередно, след като има подадена оставка от страна на член на Изпълнителното бюро на БСП. Оставката на Георги Гергов беше разумна и коректна. Не е добре за политиците да организират подобни срещи. Трябва да се носи отговорност и действията на БСП бяха правилни", коментира Плевнелиев пред Нова телевизия.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки също коментира, че няма нищо лошо в това бизнесът да се среща с главния прокурор, но това трябва да бъде официално в кабинета на прокурора, а не в кабинета на някой друг бизнесмен.

"Така че това е нещото, което по-скоро е негативното, и няма как ние да го поощряваме. Никога не съм се срещал с главния прокурор и не бих присъствал на такава среща извън официалните места. Не съм бил на тази среща, така че не мога да коментирам в детайли, ако има натиск върху медии, от когото и да е, е абсолютно притеснително", каза Марешки в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от България