Юрий Асланов: Скандалът с главния прокурор е поредно доказателство за задкулисието

Нинова: Гергов няма да разцепи партията и случаят не е "активно мероприятие"

Юрий Асланов

Скандалът около срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" и вестник "Сега" Сашо Дончев, организирана от бизнесмена Георги Гергов, е поредно доказателство за съществуващото задкулисие. Това коментира социологът и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов пред БНР във вторник.

Посредничеството на Гергов за срещата доведе до оставката му от Изпълнителното бюро на БСП, след като лидерът Корнелия Нинова каза, че няма да позволи на цялата партия "да се слага петно заради лични действия на нейни членове".

Нинова даде да се разбере, че с това случаят е приключен, но според Юрий Асланов казусът е по-сериозен. По думите му той показва зависимостите между властта, бизнеса и медиите са все по-видими и проникват във всички сфери на обществото, включително и в партиите.

"Случаят е неприятен с това, че за пореден път поднася доказателство за съществуването и функционирането на т.нар. "задкулисие". Тоест в триъгълника политика – власт – медии и съдебна система зад публичността, зад погледа на обществото да уреждат някакви въпроси, и когато това стане известно, да останат куп нови въпроси без отговор на този етап. И очевидно е, че ние всички сме отговорни и трябва да направим нещо с този проблем. Той няма да се реши лесно и от само себе си или бързо, но трябва да се започне", каза Асланов.

Според него БСП е затворила страницата за себе си в този скандал с поисканата и получена от лидера Корнелия Нинова оставка на Гергов, макар че самата тя се обяви за разбиването на "паралелната държава", но така и не се осмели да поиска поне независима проверка за установяване на фактите по случая. Сашо Дончев твърди, че Цацаров го е заплашвал заради редакционната политика на в. "Сега", карикатурите на Христо Комарницки, телевизия Би Ай Ти и Христо Иванов. Главният прокурор отрече това и на свой ред обвини Дончев, че искал от него да окаже натиск върху подчинени прокурори.

"Очевидно всеки е преследвал някакви свои непублични интереси в тази среща", коментира Юрий Асланов.

Според обърканата версия на Георги Гергов целият случай бил едва ли не "активно мероприятие" (включително на Нинова) с цел да се попречи на формирането на новия кабинет на Бойко Борисов.

"Аз не съм сигурен, ако той (Георги Гергов – бел.ред.) продължи с поведението да уврежда името на партията като цяло, дали и позицията на пловдивската организация няма да се промени", добави Асланов по повод решението на пловдивските социалисти да подкрепят бизнесмена в битката му с Нинова.

Според социолога позицията на Нинова по този скандал е била достатъчно силна и тя не е застрашена от евентуален вътрешен конфликт, който може да предизвика Гергов.

"Т.нар. "паралелна държава" дълбоко е проникнала във всички прослойки на обществото и партиите не правят изключение. Ясно е, че вътре не само в тази, във всяка партия има редица зависимости, които като метастази са проникнали в телата на партиите чрез паралелната държава. Този триъгълник между власт, бизнес и медии и взаимната зависимост на база на интересите между тях, той прониква във всички клетки на обществото. И естествено, че партиите са най-пряката мишена – доколкото чрез тях в концентиран вид се проявяват тези зависимости", коментира още Асланов.

Нинова: Гергов няма да разцепи партията и това не е активно мероприятие

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви във вторник, че не споделя оценката на Георги Гергов, че целият случай е "активно мероприятие" срещу бъдещия кабинет. Нинова не смята, че БСП ще се разцепи заради оставката на Гергов от Изпълнителното бюро на партията.

Преди ден пловдивските социалисти подкрепиха Георги Гергов, който е техен областен председател и решиха да изпратят декларация до Нинова, изразявайки несъгласие с оттеглянето му.

Нинова обаче каза, че този въпрос е приключен.

"Не, не смятам, че БСП ще се разцепи, решението е взето на Национален съвет, след като г-н Георги Гергов подаде оставка (като член на Изпълнителното бюро на партията - бел.ред.) и за нас този въпрос е приключен", заяви тя в отговор на репортерски въпрос дали очаква партийни последици заради избухналия вътрешнопартиен конфликт.

Споделяне

Още по темата

Още от България