И президентът не се интересува от истината за срещата Дончев-Цацаров

Радев заяви, че ако срещне Цацаров, ще го пита

Президентът Румен Радев се дистанцира от казуса с частната среща на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев, по повод на която Съюзът на издателите поиска среща с него, но той отказа. Попитан дали очаква Цацаров да внесе обяснения за срещата, на която Дончев твърди, че му е отправена заплаха от главния прокурор, Румен Радев каза, че президентът не може да бъде арбитър в ситуация, в която дори фактите са противоречиви. Според версията на Цацаров, на въпросната среща Дончев поискал от него да окаже натиск върху прокурори по повод проверка, свързана с фирмата му "Овергаз".

Румен Радев отбеляза, че прокуратурата е независима институция и допълни, че ако има възможност да говори с главния прокурор, би обсъдил и тези проблеми.

На въпрос за обявеното от Дончев писмо от Съюза на издателите в България с молба за среща с президента, Радев потвърди, че има такова писмо от 5 април. Държавният глава допълни, че то е подписано от Теодор Захов - председателя на УС на Съюза на издателите и в него "се моли за среща с президента поради тревожна провокация към независим медиен издател". "Точка. Няма кафета, няма срещи, няма имена", каза още президентът и изрази готовност да предостави писмото на медиите при желание от тяхна страна.

Попитан защо не е отговорил на писмото, Радев коментира, че няма никакъв казус в това писмо и допълни, че в президентството на ден се получават десетки такива писма, а и графикът му в момента е много зает. Това вероятно означава, че дори сега, когато обстоятелствата около скандала добиха публичност, президентът отново ще отклони среща със Съюза на издателите.

Така президентството се оказа поредната институция, която не проявява заинтересованост да се изясни истината по казуса, който в една истински правова държава няма как да бъде заметен. Най-малкото заради това, че бизнесмен се чувства заплашен от главния прокурор заради своята издателска дейност, че главният прокурор си е позволил да проведе частна среща в офиса на виден партиец (Георги Гергов от БСП) и че тази среща е била с проверявано лице (прокуратурата съобщи официално за разследвания, касаещи фирмата "Овергаз" на Сашо Дончев).

Както обясни по-рано Дончев, Съюзът на издателите се е обърнал за среща с държавния глава, тъй като към 5 април все още не беше свикано Народното събрание и нямаше редовно правителство.

Скандалът доведе до сътресения в БСП, чийто лидер Корнелия Нинова принуди Георги Гергов да подаде оставка като член на Изпълнителното бюро, за да не позволи на цялата партия "да се слага петно заради лични действия на нейни членове".

"Петното" върху държавата обаче остава и въпреки клетвите от парламентарната трибуна, че БСП ще се бори с паралелната държава, Нинова засега старателно се дистанцира от същинския казус с твърденията за натиск върху бизнеса и медиите.

Първата грижа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пък беше да се оневини главния прокурор, заявявайки, че "Цацаров паднал в капана на червени олигарси".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?