Борисов ще търси компромис с Вишеградската четворка за мигрантите

България иска продължение на споразумението ЕС-Турция и центрове за мигранти извън Европа

България ще търси компромис със страните от Вишеградската четворка за промяна на т.нар. Дъблинско споразумение, който минава през създаването на центрове за настаняването на мигранти извън територията на Европейския съюз, обясни премиерът Бойко Борисов, след като се срещна с чешкия премиер Андрей Бабиш в София.

"Дъблинското споразумение буквално цепи Европа и затова ще се наблегне на компромис, да се затворят границите, да се влиза само през КПП, да се изградят центрове за сигурност в Либия и Турция. Дипломацията ни да е такава, че да работи за мирен процес", заяви Бойко Борисов.

Намирането на решения за мигрантската криза е един от приоритетите на българското ротационно европредседателство, но сред страните членки на ЕС няма консенсус по тази тема.

Страните от Вишеградската четворка се обявиха категорично срещу квотното разпределение на мигрантите и отказаха да приемат мигранти от други страни членки, заради което са заплашени от европейски санкции. В същото време според действащото Дъблинско споразумение бежанците трябва да бъдат връщани в държавите, в които първоначално са били регистрирани, и това поставя в много затруднено положение държавите от първа линия – Италия, Гърция и България.

Чехия очаква от София да започне промяна на правилата

"Решението за квоти за мигранти беше взето без нас, това е неприемливо", каза от своя страна Андрей Бабиш.

Чешкият премиер бе категоричен, че квотите за разпределението на бежанците не работят и затова той се надява по време на българското председателство на ЕС да се стигне до намирането на ново решение.

Досега по този въпрос няма напредък, въпреки че той бе приоритет и за малтийското, и за естонското председателство на Съвета на ЕС.

Борисов обаче смята, че е възможно да се стигне до консенсус.

"Тези, които бягат от войната, трябва да се погрижим за тях и да знаем за колко време ще се върнат по родните си места или за времето, за което са тук, да им създадем нормални условия на живот. Това ни подхожда на Европа. Колегите от Вишеградската четворка не биха погледнали с лошо око, ако се грижим за жените и децата, но в центрове за сигурност извън ЕС. С разбирателство и такт ще намерим верния тон. Всички сме солидарни, че нашата Европа е обща и трябва да си я защитим", добави Борисов без да става ясно какви точно биха били параметрите на една бъдеща сделка между страните членки.

Борисов заяви още, че трябва да бъде продължено споразумението с Турция за спиране на мигрантите, и коментира, че нормализирането на отношенията с Анкара гарантира по-силно участие на самата Турция в НАТО.

Бабиш: Защо страна като Гърция е в Шенген, докато България не е?

Чешкият премиер Андрей Бабиш подкрепи присъединяването на България към Шенгенското споразумение и заяви, че "недоумява защо страна като Гърция е в Шенген, докато България, Румъния и Хърватия не са".

Той коментира, че се радва, че в момента именно България е председател на ЕС, защото пред Европа стоят за решаване много важни и фундаментални теми. По думите му по тези теми България и Чехия имат много общи възгледи.

По време на разговорите двамата премиери са разговаряли и за кохезионните фондове, като според Бабиш страните-членки на ЕС трябва да имат повече влияние върху тях.

Споделяне

Още от Европредседателство