Борисов щял да предложи "пакет за споразумение" на медицинските сестри

Ако нямаше камери, щяха да ни влачат по коридорите, убедени са те

Снимка: БГНЕС

Следващата седмица правителството ще предложи "пакет за споразумение" на протестиращите медицински сестри, обяви премиерът Бойко Борисов от шуменското село Пристое, където е на посещение по случай Тодоровден. Въпреки това той продължава да е убеден, че кабинетът е изпълнил голяма част от исканията им.

"Всичките тези хора да се накачат горе на козирката и да кажа или/или. С тях се виждах, огромна част от обещанията сме ги свършили и всичко това ние в разговори последния месец сме го финализирали. Така че аз съм проявил уважение към тях. Вчера пратих министри, зам.-министри и т.н. Със синдикатите официалните ние работим. И един пакет ще предложим след понеделник, да видим как ще се разберем", заяви министър-председателят, цитиран от БНР.

Телевизионните камери и живото излъчване на драмата от парламента са спасили медицинските сестри от посегателство от страна на НСО. Това заявиха пред бТВ две от сестрите – Мая Илиева и Бойка Анастасова, която прекара повече от час на перваза на сградата на бившия партиен дом. До нея бяха охранители, включително и шефът на службата ген. Красимир Станчев. Те се опитхаха да я свалят насила от перваза, но не успяха. След близо 24 часа в парламента петте жени си тръгнаха доброволно.

Аз не съм терористка

"Ситуацията изискваше от мен да реагирам, така че да запазя сигурността си. Аз бях уплашена, те нахлуха и инстинктивно търсех спасението. И единственото място, където можех да се скрия така, че да не ме пипнат и да не ме блъскат, аз очаквах с влизането им даже и да ни посегнат. Това не се случи обаче. И мястото, където бяха защитена, беше пред камерите", заяви Анастасова.

Същото каза и Илиева.

"Само това, че бяхме в ефир ни спаси от унижението отново да бъде влачени по коридорите, затова решихме сами да напуснем сградата", каза тя.

Според Анастасова нейните колеги, които останаха в залата, са ѝ викали да не се прибира, защото иначе ще ги изведат насила от сградата.

В петък шефът на НСО обвини МВР, че са ги оставили сами, а службата за първи път се сблъсквала с подобени случай, който наподобявал терористичен акт или отвличане. От МВР отрекоха и заявиха, че нямало опасност Анастасова да скочи от перваза.

"Аз не се считам за терористка и аз не мисля, че ние – пет български жени, майки, медицински сестри сме заплаха за държавата, за да бъдем третирани по този начин", заяви Илиева.

Психическа нестабилност

Двете отрекоха и че са психически нестабилни, както ги определи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Отчянието не, а неглижирането на нашите проблеми от страна на управляващите. Това ни накара и ни доведе до тази ситуация", каза Илиева.

Тя припомни, че медицинските сестри протестират една година, обиколили са всички институции и никой не желае да реши проблемите им.

"Смятаме, че изрязяваме мнението на много голяма част от нашето съсловие, но за съжаление него го е страх", заяви Илиева.

Споразумение няма

Още в петък премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че правителството не смята да изпълнява исканията на сестрите. Според него те вече били изпълнени с отпускането на повече пари за здраве от бюджета.

Споделяне

Още от България