Борисов смята евентуален вот на недоверие за обречен и безсмислен

"Дали една партия е средна, малка или голяма, просто трябва всички да се съберем и да свалим това правителство"

Борисов смята евентуален вот на недоверие за обречен и безсмислен

Евентуален вот на недоверие към кабинета "Орешарски" е обречен и може да доведе до обратния ефект – управляващите да го използват като пример за това, че правителството се радва на масова подкрепа.

Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в събота се срещна със свои симпатизанти във Варна. Според него "при тази неестествена коалиция – "Атака", БСП и ДПС, вотът на недоверие няма да мине".

"Вотът на недоверие е политически акт, който предварително е обречен на неуспех. Винаги съм бил честен с хората и съм им казвал, каквото имам да кажа, затова го обмисляме, защото е възможно след това тройната коалиция да кажат: "Ето, видяхте ли, не можа вотът на недоверие да мине и правителството има доверие", затова се колебая дали да го направя и кога", допусна бившият премиер. 

Въпреки това той не е заявявал, че партията му се е отказала да поиска гласуването във връзка с първите 100 дни от управлението на кабинета "Орешарски". По думите на Борисов съпартийците му все още претегляли плюсовете и минусите от този политически акт.

"Аз съм убеден, че рано или късно нашите колеги в център дясно и другите партии ще разберат, че ние нямаме избор – дали една партия е средна, малка или голяма, просто трябва всички да се съберем и да свалим това правителство", добави Борисов.

Запитан каква би била политическата ситуация, ако Синята коалиция от 41-ото Народно събрание все още съществуваше, лидерът на ГЕРБ заяви: "Ние най-много съжаляваме от това, че г-н Иван Костов и Надежда Михайлова не се разбраха и развалиха Синята коалиция", добавяйки, че ако това не се беше случило ГЕРБ е щяла да управлява.

Без да коментира факта, че последните сериозни поправки в изборното законодателство бяха направени точно от неговата партия Борисов посочи, че "единственото, което този парламент трябва да направи е да приеме поправки на Изборния кодекс и нови парламентарни избори".

По повод на организирано докараните привърженици на ГЕРБ, които доминираха антиправителствения протест "Голямото посрещане" в сряда, бившият премиер коментира, че партията му има много по-големи възможности и са направили организация само, защото са били помолени за това от "Протестна мрежа".

"Действително, може би предишния ден в централата дойдоха 15 човека от "Протестна мрежа", които не ги познавам, те поискаха помощ за 4 септември, за да дойдат повече хора. Моята сила е била в това, че винаги съм казвал истината и затова ми е чиста съвестта. Ние не сме създавали организация на протестите, това което сме разпределили - да се каже на структурите, където имат възможност да дойдат. Те затова са били седем - десет автобуса... Когато направихме в зала Арена Армеец предизборния си старт, дойдоха 15 000 души. Виждате, партията има възможност да изкара веднага 15 000 души, но ние не сме го направили. Просто по места по-евтино е било да пратят автобуси, това е направено веднъж заради поискана от нас помощ", добави Борисов.

"Ние знаем, че отвън свиркат срещу Атака, БСП и ДПС, има и такива, които и нас не харесват, но основната цел и противник е тази неестествена тройна коалиция. Станишев живее с усещането, че желаното при него е действителност, но не е – той е втори, ДПС са трети, Атака са четвърти. ГЕРБ са първи. Конституцията позволява да се направи подобна коалиция, но не позволява водата и огънят да се смесват и няма как да се смесят ДПС и Атака. Няма логика ДПС да поддържа БСП - това е партията, която е направила възродителния процес. Това са три несъвместими неща, събрани на едно в парламента - затова е цялата енергия. 80 дни ние не сме си позволили нито веднъж да пратим знаме и да излязат хора с надписи на блузите, за да се съхрани протеста", добави бившият премиер.

Малко по-рано заместникът му в партията Цветан Цветанов коментира пред Нова телевизия, че "всички български граждани са готови за предсрочни парламентарни избори, защото всички видяха какво се случи на 11 май - в деня за размисъл на последните избори".

"ГЕРБ и симпатизантите му са част от гражданското общество, която не одобрява действията на правителството и връщането на България назад по пътя ѝ към европейско развитие. Подаването на оставка е най-естествената стъпка, за да се успокои обществото. Това е демократичният начин. България започна наистина да протестира така, както се прави в цяла Европа. България се нуждае от предсрочни парламентарни избори колкото е възможно по-скоро, веднага", каза ексвътрешният министър.

По думите му, ако управляващите отложат предсрочните избори до май, след това могат да продължат да отлагат. България може да влезе в историята като държавата, в която е имало най-дългите протести срещу правителството, смята още Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?