Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов: Цифрите подкрепят безпощадно политиките на ГЕРБ

В Пловдив бившият премиер опонира на тезите на БСП – "сродили са се с медиите и ни захлупват“

29 коментара
Бойко Борисов в Пловдив, придружен от кмета Иван Тотев

"Цифрите подкрепят безпощадно политиките на ГЕРБ. Но опонентите ни са се сродили с медиите и ни захлупват. Добре, че е интернет, за да стигнем до вас – иначе магистралите ги няма, блоковете са потънали във вода, пречиствателните станции са се пресушили. Където намерят дупка, отиват да снимат. Този нихилизъм и потъпкване на достойнството не е добре за нацията.“

Това заяви лидерът на ГЕРБ и доскорошен министър-председател Бойко Борисов в неделя на среща с жители на Пловдив.

Целта на срещата бе да бъдат представени приоритетите в предизборната програма на партията. Покрай това Борисов защити досегашните политики и постижения на правителството си, като през цялото време директно или индиректно опонираше на тезите на БСП и нейната председателка Корнелия Нинова, изказани гръмко преди и по време на провелия се в събота и неделя конгрес на социалистите.

Паралелно лидерът на ГЕРБ се оплака и от липса на внимание и манипулации от страна медиите, поради което изрази надежда, че все повече хора следят социалните мрежи.Целево се бие по ГЕРБ, за да се осигури максимално медийната подкрепа, смята той.

Бойко Борисов заяви, че пътят на развитие, по който се движи България в последните две години, е правилен. “По икономически растеж сме втори в Европа. 120 млрд.лева ще мине БВП в края на следващия ни 4-годишен управленски мандат, ако ни гласувате доверие“, каза той и засегна в характерния си импулсивен и асоциативен стил теми от всички области на живота.

"На партия столетница един човек ѝ пречи“

„Вчера някой изброи, че над стотици пъти са ми произнесли името на този конгрес на БСП и нито на един друг. Сега на тази партия столетница един човек ѝ пречи в момента. Сега тези хора щели да са новото лице“, отбеляза Борисов.

“Ако е имало “паралелна държава” – тя беше точно при БСП и Тройната коалиция“, каза бившият премиер, визирайки направеното от Нинова внезапно откритие, че в България има „паралелна държава“ и обещанието ѝ да я „закрие“.

„Обещанията на БСП днес са на база на това, което сме събрали ние като приходи в бюджета в последните две години”, заяви бившият премиер.

Той направи връзка между протестите в Румъния срещу опита за декриминализиране на някои прояви на корупция с подобен закон, приет от БСП през 2009 г. при правителството на Сергей Станишев - Законът за амнистията, според който министър не подлежи на разследване за съмнителни сделки, ако подписът му не е върху документа. "И тогава Корнелия Нинова е била депутат, а сега тя ще ми прави ревизия", коментира председателят на ГЕРБ.

„Сега Нинова ще ни прави ревизия. Искам да се прави всеки ден на всеки. От 1000 санирани блокове намериха един, че е прокапал, ама покажете какъв беше скапан тоя блок и какъв е сега. Каква беше АМ „Тракия и каква е сега? Какви бяха мостовете, че се изтрепа народът по тях? Това, което сме направили никой не го направи преди нас. Като разкрихме тунела на „Витиня“, другарите, защото едно момче се осакати там, под мазилката бяха сложили торби от цимент. Бил съм на поне 50 блока и хората излизат отвън, ключовете си дават от вратите. Няма нито един репортаж за това“, оплатка се Бойко Борисов.

„Загубили сме избори, макар че не ги загубихме от БСП. Това ми е един от проблемите – не знам от кой ги загубихме. Още не се знае кой предложи Радев“, каза той и добави: „Един ден БСП не носят отговорност за служебното правителство, един ден те са спечелили изборите. Имат раздвоение на личността“.

По думите му служебното правителство е заложило на експерти на ГЕРБ точно в сектори, в които опонентите на партията са критикували управляващите – енергетика, финанси, европейски фондове и социална политика. “Те са си ги избрали, ние нямаме участие. Като гледам останалите– те са си БСП под прикритие”, заяви той.

„ГЕРБ е голяма партия, която не може да нарушава обещанията си пред вас. Не можем да се поддадем на популизма. Трябва да продължим да разсъждаваме разумно и да намираме правилните решения”,  каза Борисов.

Образованието и учителските заплати

„Най-важното за развитието на държавата, ако погледнем на какво са залагали и българските възрожденци, се оказва образованието. Трябва да сме по-умни, по образовани, по-квалифицирани и конкурентоспособни“, каза председателят на ГЕРБ, подчерта, че приоритетите на ГЕРБ в предишните два мандата са били други и в по-голямата си част те вече са изпълнени и добави, че сега хората искат да видят друго.

Той не пропусна и заявката на Нинова за увеличение на населението на страната до 8 млн. души. "Не мога да задължа народа да стане 8 млн., това е доброволен акт. И аз искам повече жива сила и дай боже да сме", каза Борисов и подчерта, че програмата на ГЕРБ залага "да сме по-умни, по-образовани, по-квалифицирани и конкурентоспособни". „Ние искаме по-качествено образование за децата, затова ще осигурим по-доброто заплащане в сектора“, добави той.

Здравеопазването

Изненадващо на фона на досегашната му политика в здравеопазването, председателят на ГЕРБ акцентира и върху това, че е необходима демонополизация на здравната каса, за да може да има контрол. “Извън мандата на ГЕРБ всяка година на края на годината Здравната каса по 200-300-400 млн. се доплащат. Защо – защото се харчи неразумно, или се източва. В последните две години не се доплащаше, но веднага започнаха смени сега, защото тези хора не са удобни”, каза той.

Администрацията

“Цялата си воля ще вложим с колегите да обърнем наобратно тежестта и да направим така, че бюрокрацията да бъде за администрацията. Трябва да се електронизират системите. Всичко може да бъде под една шапка. Отиваш и си подаваш декларацията, плащаш си таксата. Пише срок – седмица или две. Оттам нататък въпросният кмет, областен управител, министър или човекът, приел документите ти на гише, носи отговорност. Подлежи на глоба, ако не спази срока. Никой не може да те пререди, защото имаш електронен номер. Чиновничката не те кара да обикаляш. Време, пари, задръствания. Това ще се промени и администрацията сама ще си набавя нужните документи”, разясни Бойко Борисов, след което доразви темата в образен стил.

"Сега отиваш на гишето и докато си там, госпожата отсреща веднъж ще се чуе с мъжа си, два пъти с детето, три пъти с Мими. И ти трябва да познаваш някоя Мими, която познава тази госпожа, да ти даде документите. Това става национален спорт."

 Пенсиите

Относно увеличението на пенсиите Борисов заяви, че ГЕРБ не обещава 300 лева пенсия, както твърдяли медиите, защото това не е икономически обосновано към този момент. “Същите тези БСП, които сега обещават невъзможното, през 1990 година ликвидираха пенсионните фондове. Не останаха пари в стълбовете. Да сте ни живи и здрави – около 2 млн и 3 хиляди са пенсионерите в момента и всяка година държавата дотира по 6 милиарда от всички останали за пенсионерите. Ако не трябваше да оправяме големия шлем н БСП, тези пари щяха да са за пенсионерите. БСП щели още по-голям шлем да правят сега. Откъде ще вземат пари? По 10 милиарда отгоре трябват, ако искаме да осигурим достоен живот на всички български пенсионери”, каза Бойко Борисов.

“Разбирам болката на пенсионерите, но няма как да направя това, което искат в момента. Само с ръст на икономиката можем да увеличим ръста на приходите – с бонуси, или по швейцарското правило могат да бъдат увеличени пенсиите. Много ми се иска да се вдигнат доходите, но трябва да заработи още по-добре икономиката. Убеден съм, че ще стане – при този ръст и при насърчаване на образованието, на дуалното обучение. Отчитаме, че принудата е най-доброто средство да накараме малцинствата да учат”, обясни той.

Най-големият негатив на ГЕРБ – прекалената толерантност

Като най-голям негатив в политиката на партията лидерът на ГЕРБ определи прекалената толерантност. “Най-големите критики към нас бяха, че сме много толерантни. Те ни показаха, че толерантността не е добродетел – показаха ни, че отново трябва да върнем реваншизма в политиката. Във времето на тази тежка финансова криза – кредитиният рейтинг на Гърция и на Турция е в много тежко състояние. Надявах се ние да запазим единство на нацията, на фона на другите да изплуваме”, посочи Борисов.

Според него няма партия, която да е по-демократична от ГЕРБ. По думите му, в момента това се доказва за пореден път, защото ГЕРБ е понесла своята отговорност след загубата на президентските избори и кабинетът е подал оставка.

Проблемът с мигрантския поток – решен изцяло

Бойко Борисов обясни, че проблемът с мигрантския поток е решен изцяло. По думите му, в България има най-малко мигранти от целия Европейски съюз. „Вижте в Гърция какво става, в Унгария при Виктор Орбан има 30 000. При нас армията, полицията – 320 млн. Дойдох, победих и в Братислава беше ключовото заседание. Вече и Европа узря, че само през КПП-та има право да влиза чужденец. Сега укрепваме с тези 320 млн. нови автомобили, термокамери, цялата ограда се наблюдава с видеонаблюдение, всичко”, коментира още Борисов.

Съдебната реформа – да оставим съдиите и прокурорите на мира

“Поставяме закона над нас, решенията на съда – над нас. Демокрацията не е измислена. Съдиите и прокурорите си дават сметка, че хората се нуждаят от справедливост. Да ги оставим на мира да взимат правилните решения – другото е диктатура, режим” – така отговори Бойко Борисов на въпрос от присъстващите относно правосъдната система.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. trezwomislesht
  #29

  Пак получиха индулгенция в САЩ и пак ще ги търпим още някоя година, но май вместо с ББ, който се изчерпа, ще се гордеем с ЦЦ

 2. trezwomislesht
  #28
 3. Коментарът е изтрит в 15:18 на 03 декември 2021 от автора.
  #27
 4. Косьо Генчев
  #26
 5. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #25
 6. Косьо Генчев
  #24

  Този човек явно е в тежък психически конфликт със себе си. Нищо лично ... просто констатирам душевното му състояние. Все ми се струва, че за всеки кандидатстващ за кой да е обществено значим пост и/или длъжност, трябва и предварително психическо освидетелстване. 'Щото иначе те какво се получава. Луди сме и ние, че на такива им даваме баницата! Пък и как не можа толкова години да научи какво е цифра, какво е число. Децата го учат това още в края на първи клас. Не вярвам в милиционерската школа в Симеоново да са учили за цифри, вместо за числа ... ама знае ли човек?!

 7. Мони Монев_deactivated_1503637416
  #23

  Над 5 млн. българи живеели с доход по-малък от необходимия за издръжка. Нека да продължават да си гласуват за бивши комунисти!

 8. Вихрен Чернокожев
  #22

  Лъжата, че ГЕРБ е проевропейска партия шества в Българияэ вече цяло десетилетие. Проевропейска ли е тази партия, която е готова да управлява заедно с динковците? Проевропейска ли е партията, чиито вожд призовава за "реваншизъм в политиката"? Проевропейска ли е партията, която смята, че съдебната реформа е завършила - преди да е започнала - и призовава да оставим нещата такива, каквито са. В долна мъртва точка.

 9. nabl
  #21

  Огнян Минчев за цонгреса на цоциалистите:
  "Това, което вчера се случи официално на конгреса на БСП е практическо обръщане на приоритетите на българската национална позиция в разбирането на Позитано.
  Членството в ЕС - за НАТО не се говори изобщо - се поставя в зависимост от желанието на партньорите ни и на Брюксел "да отчитат специфичните отношения на България с Русия", отношението на София към санкциите върху Москва трябва да се промени радикално до "налагане на вето".
  Някой биказал - това се говори

 10. Вихрен Чернокожев
  #20

  Бойко Борисов: „Загубили сме избори, макар че не ги загубихме от БСП. Това ми е един от проблемите – не знам от кой ги загубихме." Наистина ли Бойко Борисов не знае от кого са загубили изборите? Загубиха ги заради отказа на ГЕРБ от реформи. Загубиха ги заради лъжата, че малкият ръст, който икономиката ни има, се дължи на ГЕРБ, а не на обективни фактори. Ако успяха да излъжат ЕНП, че са дясна партия, тук с всеки следващ ден това ще им е все по-трудно.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.