Борисов: Цветанов няма да е кандидат за президент, "защото няма да бъде избран"

Борисов: Цветанов няма да е кандидат за президент, "защото няма да бъде избран"

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че партийният му заместникът му Цветан Цветанов няма да бъде кандидат президента на ГЕРБ, "защото просто няма да бъде избран". Борисов за пореден път повтори, че той също няма да се кандидатира, за да "не хвърли държавата в криза".

"Цветанов няма как да е кандидат-президент на ГЕРБ, защото просто няма да бъде избран, веднъж, и втори път, той тежи на мястото си, където е момента. Темата "президентски избори" ние ще я дискутираме след юни месец, но както аз няма да бъда кандидат-президент на ГЕРБ, така и той няма да бъде кандидат-президент на ГЕРБ. Не бих хвърлил държавата в такава криза - изведнъж да се фръцна и започват борби за власт", заяви "TВ плюс" Борисов в петък, на връх рождения ден на Цветанов.

"Премиерът и аз не се разглеждаме като кандидати, защото екипната работа трябва да се утвърди и да се докажем, като изградена системна партия", заяви междувременно зам.-председателят на ГЕРБ пред Нова телевизия.

Безцеремонният тон, с който Борисов секна възходящата кампания по номинирането на Цветанов за президент от структури на ГЕРБ, тиражирана от близки до Пеевски медии, е в рязък контраст с благоговението, засвидетелствано към Цветанов от парламентарната група на партията.

Депутатите от ГЕРБ честитят рождения ден на своя председател с писмо до парламентарния шеф Цецка Цачева, молейки тя да разреши един ден отпуск на рожденика. Текстът на писмото бе публикувано от Цветан Цветанов във Фейсбук профила му и гласи (едно към едно):

"Уважаема г-жо председател,

Моля да бъдЕ освободен от пленарно заседание и парламентарен контрол на 8 април 2016 г., ПОРАДИ СИСТЕМЕН НЕДОСТИГ НА ВРЕМЕ ЗА БЛИЗКИТЕ НА СЪРЦЕТО МУ ХОРА, поради непрекъснат рецидив на прекомерна ангажираност с проблемите на структурата на партията и парламентарната група, поради летящите му апостолски ангажименти и плътната камара на хорски тегоби и призиви за помощ, под която пребивава НАШИЯТ ОБИЧАН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА ПП ГЕРБ – г-н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ, по повод тачения от всички нас празник, неговия рожден ден!"

Неизменният зам.-председател на ГЕРБ Цветанов имаше амбиции да се кандидатира за президент и през 2011 г., когато отново бе спрян от Борисов и в крайна сметка бе издигнат Росен Плевнелиев. По отношение на предстоящите президентски избори Цветанов едва ли разглежда като реална възможността за издигането му, коментират представители на ГЕРБ. Според тях тиражирането на твърдения, че структури на партията го искат за президент е негова кампания, целяща да покаже силните му позиции на човека, който контролира ГЕРБ. Това пък му дава легитимен лост за влияние върху по-мащабните процеси в управлението, като най-голямата му амбиция е да си възстанови контрола върху МВР, чийто министър беше в първото правителство на ГЕРБ.

Балансът се удържа от премиера Бойко Борисов, който твърдо подкрепя вицепримера и настоящ вътрешен министър Румяна Бъчварова, чийто законопроект за реформи в МВР бе бламиран от вътрешната парламентарна комисия, оглавявана от Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?