Борисов в Давос: Има една несправедливост, която Европа трябва да поправи - Западните Балкани

Сн. БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов постави фокус върху Западните Балкани и необходимостта международната общност да подкрепи развитието на страните от региона при участието в дискусия в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос.

Премиерът припомни преживените от Европа войни, катастрофи и превратности, но посочи, че все още не са преодолени последиците, резултат от конфликта през 90-те години на миналия век в западната част на Балканите.

 

"Има една несправедливост, която Европа трябва да поправи - Западните Балкани. Тези страни правят необходимото и всичко, което е по-силите им, за да отговорят на изискванията към тях, и ние - техните съседи, партньори, държавите от ЕС, също трябва да направим необходимото, за да придвижим процеса на интеграцията им", каза българският министър-председател, цитиран от БТА.

Той повтори тезата си, че сега - докато страните от региона се подготвят за членството си в НАТО и ЕС, е най-подходящият момент да бъдат подкрепени за развитие на инфраструктурата - транспортна, комуникационна, енергийна, екологична - такава, с каквато ще бъдат най-полезни и за себе си, и за останалата част от Европа.

На форума Борисов представи и останалите приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС - бъдещето на Европа и младите хора, сигурност и стабилност в силна и единна Европа, цифрова икономика и умения на бъдещето.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа