Борисов за малко да остане без паметник дар за Израел

Борисов за малко да остане без паметник дар за Израел

Българският премиер Бойко Борисов е бил на косъм да се размине с откриването на паметника за спасяването на българските евреи при предстоящото си посещение в Тел Авив тази пролет. Това става ясно от отговора на Министерството на външните работи (МВнР) до Mediapool по повод повторното изливане на монумента.

В сряда правителството отпусна нови 36 000 лв. на външно министерство за изливане на монумент – символ на спасяването на евреите от Холокоста. Той е бил изработен по договор, сключен между Държавния културен институт и "Aрт студио – Момчил Цветков" ЕООД и е приет за изпълнен с приемо-предавателен протокол през декември 2013 г. Тогава на скулптора е била изплатена сумата от 31 960 лв., посочват от външно министерство.

Държавният културен институт е на подчинение на Министерството на външните работи. Той е създаден по времето на Соломон Паси с мисия да бъде част от международното културно сътрудничество и да съдейства за успешното изпълнение на външнополитическите приоритети на България със средствата на културната дипломация. От 2006 г. досега директор на института е Людмила Димитрова.

В края на 2017 г., във връзка с уточняването на датата за посещението на българския премиер в Израел и неговото участие в церемонията по откриване на паметника през пролетта на тази година, Димитрова уведомява ръководството на Министерството на външните работи, че изработеният през 2013 г. монумент е с нарушена цялост и е негоден да бъде транспортиран и монтиран в Тел Авив, се казва в отговора на МВнР до Mediapool.

По тази причина Държавният културен институт иска наново да бъдат отпуснати средства, за да бъде изработен нов паметник.

След като вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разбира за случая, възлага незабавно да бъде направена проверка от Инспектората на МВнР.

Проверката установява, че Людмила Димитрова не е направила необходимото, за да обезпечи съхранението на паметника по начин, който да гарантира неговото опазване. Предприети са действия за търсене на наказателна и дисциплинарна отговорност от директора на Държавния културен институт. За случая е подаден сигнал в Софийска градска прокуратура на 27 февруари 2018 г., допълват от МВнР.

Междувременно Комисията по паметниците на община Тел Авив е предложила да бъде направена известна промяна в дизайна на паметника, свързана с начина на разполагане на "звездата на Давид" върху него така, че да не представлява опасност за неволно нараняване от играещи наблизо деца, посочиха от външно министерство.

Така в сряда, 14 март, Министерският съвет отпуска нови 36 000 лв. за повторното изливане на монумента от скулптора Момчил Цветков.

Предвижда се паметникът да бъде поставен в парк в близост до плажа на Тел Авив. Официалното му откриване ще направи премиерът Бойко Борисов при визитата си през пролетта, става ясно от отговора на външно министерство.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?