Борисов заръча ударна работа на институциите

Борисов заръча ударна работа на институциите

Премиерът Бойко Борисов начерта в сряда няколко законодателни приоритети за новата парламентарна сесия. Той поиска от управляващото мнозинство "да работят ударно и усилено, за да просперира народът и държавата да е добре".

Това стана при откриването на новата парламентарна сесия в сряда.

Сред приоритетите, изброени от премиера, са ускореното приемане на избирателен кодекс, промените, свързани със здравната реформа, мерки за излизане от икономическата и финансовата криза при запазване на балансирания бюджет, промени в законодателството, насочени към борбата с корупцията и престъпността.

"Очаквам, че всички ще работите за европейското развитие на България", обърна се Бойко Борисов към депутатите. Той заяви, че ще разчита за това не само на Министерския съвет и на Народното събрание, но и и на общините.

Борисов заяви още, че никой не може да отрече успехите на правителството, свързани с противодействието на престъпността. Премиерът обеща, че ще се работи още по-усилено в тази сфера.

"Наясно сме, че има още много, което трябва да се направи, за да се смекчат ефектите от кризата", каза Борисов.

В декларацията от името на парламентарната група на ГЕРБ, огласена от Искра Фидосова, бе подчертано, че въпреки "намеренията да се дестабилизира държавата и за опитите страната да бъде докарана до политическа криза, партията "няма да се поддаде на провокации".

От трибуната лидерът на БСП Сергей Станишев влезе в полемика с Борисов, като посочи, че изявлението му е било протоколно и декларативно. Той подчерта, че от началото на тази година отговорността за управлението е изцяло на ГЕРБ и от партията на Борисов вече не могат да се извиняват с оставеното наследство. Станишев заяви, че според левицата основното, което може да определи сегашното управление, е популизъм и некомпетентност във външната политика.

Той даде пример с изявата на Желева при изслушването ѝ в Европарламента, конфуза с Божидар Димитров, последвал думите на министъра без портфейл, че България ще поиска от Турция 20 милиарда долара компенсации за имотите на тракийските бежанци като условие да подкрепи кандидатурата ѝ за ЕС, както и изказването на Борисов за откупа, който бил плащан от България на сомалийските пирати.

По повод въвеждането на система за гласуване с пръстови отпечатъци Станишев коментира иронично, че ако ще и зениците на депутатите да се сканират, щом няма подготвеност и компетентност, парламентът няма да си върши добре работата.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан също каза, че когато едно управление навлиза във втората календарна година на мандата си, вече не може да разчита на алибито за предишното управление. Той обаче посочи, че ДПС има желание да помага на управляващите и това си проличава от законодателните им предложения. По думите му трябва да се изработи обща визия за управлението на страната през следващите месеци в условията на икономическа криза. Местан подчерта, че въпреки мнозинството на ГЕРБ в парламента трябва да се търси подкрепа и от другите сили, за да се справят с предизвикателствата на кризата.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че трябва да започне спешно реформата в областта на образованието, здравеопазването, социалната сфера, административната област. "Ако не бъде направено това сега, утре ще бъде късно", каза лидерът на СДС.

Той поиска "Синята коалиция" да участва при разработване на позициите на правителството по големите енергийни проекти. Усещаме натиск от Русия и известна промяна, трябва да бъдат предприети действия за защитаване на интересите на България, каза Димитров.

Димитров посочи, че е важно още приемането на избирателен кодекс и създаването на контактна група, която да подготви промени в Конституцията, за да може съдебната система да започне да работи.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък заяви, че "саботажите срещу властта на тези, които загубиха изборите заради лошо управление, няма да помогнат". Той каза, че "Атака" ще остане на досегашните си позиции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?