Борсовият дебют на Фейсбук я оцени на над 100 млрд. долара

Първичното предлагане на акции тръгна от 38 долара с опция само за ден да стигне 50 долара

Снимка: БГНЕС

Основателят и генерален директор на социалната мрежа Фейсбук Марк Цукерберг даде дистанционно символичен старт на първичното публично предлагане (ИПО) на акции на компанията на американската борса NASDAQ в петък. Той стори това от централния офис на Фейсбук в Менло Парк, Калифорния, предпочитайки да отпразнува борсовия дебют на компанията със служителите си, вместо в Ню Йорк. Сградата на компанията бе обсадена от фотографи и телевизионни екипи.

В деня на старта на търговията с 421 млн. акции стана ясно, че цената им ще тръгне от 38 долара, като борсовите прогнози са само в първия ден на предлагането им те да поскъпнат с 30 процента до 50 долара. При определената стартова цена на книжата на социалната мрежа, общата стойност на компанията се оценява на 104 млрд. долара. Така Фейсбук струва повече от "Старбъкс" и "Хюлет Пакард" заедно.

Самото първично предлагане на книжата се очаква да донесе на компанията на Цукерберг 18 млрд. долара. Самият 28-годишен основател на социалната мрежа става от най-богатите хора в света. При цена от 38 долара, неговите 503.6 млн. акции струват 19.1 млрд. долара, което го прави по-богат от основателите на Гугъл Сергей Брин и Лари Пейдж.

Листването на Фейсбук ще донесе огромна възвръщаемост на рискови инвеститори, придобили в миналото акции на фирмата за много под сегашна им цена. Най-голямата продажба на акции бе осъществена от "Аксел партнърс", ръководена от един от първите инвеститори във Фейсбук Джим Бреър. Срещу вложените преди време 20 млн. долара в книжа на мрежата, сега фирмата си осигури приход от 1.8 млрд. долара и запазва дял от Фейсбук за над 5 млрд. дорала, според справка на "Файненшъл таймс". От своя страна "ДиЕсТи Глобъл", ръководена от руския инвеститор Юри Милнер, продаде дела си за 1.7 млрд. долара.

Фейсбук, която бе основана преди осем години, има 900 млн. потребители по цял свята и само за миналата година нейната печалба бе 1 млрд. долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят