Боряна Димитрова: Предимството на "Да, България" е ясно дефинираният основен проблем в България

Боряна Димитрова, сн: БГНЕС

"Единствените две партии, белязали прехода от самото му начало до днес, са БСП и ДПС. Всички останали са различни нови политически проекти, стартирали със заявки за гняв и омерзение от статуквото, с нежелание на хората да живеят в непочтеност и лъжа, и много от тези политически проекти са претърпели своя крах". Тази ретроспекция направи пред БНР в понеделник социологът Боряна Димитрова в анализ на новообявения политически проект на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България".

Според нея българите имат много основания да бъдат разочаровани и да търсят нови изразители на своите надежди. Тя дефинира три сериозни основания за оптимизъм като очаквания към новия проект.

Първото основание според нея е ясната дефиниция кой е основният проблем в българското общество – "разбирането, че законността и битката с корупцията са фундаментален проблем, от който може да започне разплитането на много други проблеми".

Друг плюс на проекта според социолога е фактът, че лидерът на партията Христо Иванов е човек, доказал себе си в поставянето на този проблем и осъществяването на поредица от стъпки за разрешаването му. "В този смисъл е важно не просто да имаме нови лидери, които не знаем накъде ще поведат страната, а човек, за който да кажем: Ето, знаем той какво може да направи, какви са неговите собствени политически и морални критерии", обясни социологът.

Като трето предимство Боряна Димитрова посочи липсата на минали взаимоотношения, които да блокират посоката на проекта: "Голяма част от неудачите на българската десница, на реформаторските партии в България идват от наслагването на стари лични взаимоотношения, което се оказва много съществена пречка за изграждането на единна линия – включително сега в Реформаторския блок. До момента в "Да, България“ не виждаме печата, тегобата на такива стари лични отношения и дрязги, които могат да попречат да се извървят едни стъпки в позитивна посока".

Като недостатъци на новия проект социологът посочи неяснотата къде в политическия спектър "ляво-дясно“ се намира партията. "Не е достатъчно да кажеш просто "Не съм ляв или десен", защото лявото и дясното пронизва голяма система от политики в съвременния свят", смята Димитрова.

Тя обаче акцентира и върху възможността партията да излезе от началния учредителски кръг и да съумее да говори на едно по-голямо мнозинство от български граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?