Настоявайки депутатите да вземат решение до 24 часа

Босия напусна заседанието на комисията, проверяваща корупционните му данни

Снимка: БГНЕС

Гладуващият вече 37 дни дисидент Николай Колев-Босия демонстративно напусна заседанието на анкетната парламентарна комисия, създадена, за да проучи данните му за корупционна схема в агенция "Автомобилна администрация".

Причина за това стана решението на председателя ѝ Станислав Иванов да насрочи второто заседание за след седмица, за да имат колегите му време да се запознаят с въпросните материали.

Босия пък настояваше депутатите да произведат някакъв резултат до петък. Такава беше и първоначалната идея, когато парламентарният шеф Цвета Караянчева посети Колев в дома му в понеделник в опит да го убеди да прекъсна гладната си стачка, обещавайки му създаване на анкетна комисия. Той обаче обяви, че първо ще изчака резултата от работата ѝ.

"Искам до утре да има решение, както говорихме с Караянчева. Ще ви представя факти, които не могат да бъдат оспорени и не трябва да подлежат на дебати. Трябва да бъдат гласувани за 24 часа, не могат да бъдат тълкувани и не са нужни седмици или месеци", заяви в четвъртък пред въпросната комисия Босия.

Раздразнението му бе провокирано и от желанието на Иво Кръстев, представен като изпитващ бъдещи шофьори, да разгледа и коментира документите, съдържащи корупционни данни.

"Ще направим обследване на тези факти, но ни трябва време", заключи председателят и депутат от ГЕРБ Станислав Иванов, след което Николай Колев напусна залата.

Босия започна гладната си стачка на 13 юни, като посочи за причина възстановяването на работа на служители от "Автомобилна администрация", уволнени преди това заради съмнения в корупция. Исканията му са оставка на транспортния министър Ивайло Московски, разпускане на парламента и свормиране на програмен кабинет след извънредни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България