Стачкуващият Николай Колев – Босия е приет в Правителствена болница

Комисия, която проучва корупцията при издаване на шофьорски книжки, заседава без него

На 42-ия ден от гладната си стачка Босия бе приет в болница, архивна снимка БГНЕС

Николай Колев-Босия е хоспитализиран в сряда в Правителствена болница. Контактен е, но е в изключително лошо физическо състояние, съобщи съпругата му Татяна. "Правят му изследвания в момента, вкарват му електролити. Той отказва да яде каквато и да било храна. Лекарите искат да го задържат поне за няколко дена. Но той иска да си ходи", казва тя. 

Сряда е 42-ият ден от началото на гладната стачка на общественика, който протестира срещу корупцията при раздаването на шофьорски книжки и иска оставката на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на Народното събрание, за да се сформира "Програмно правителство".

В същото време Временната анкетна комисия в парламента, посветена на сигналите на Колев, клони към решение те да бъдат проверени, което най-вероятно означава, че ще бъдат предадени на прокуратурата.

Един от представителите на гражданите, подкрепящи общественика, каза на днешното второ заседание на комисията, че в момента в интернет могат да се намерят над 40 обяви за продажби на книжки, а Иван Иванов от БСП през смартфона си веднага намери такива и ги показа на присъстващите на заседанието на комисията.

Нервните сблъсъци между депутатите и гражданите стигнаха до екстремна точка, след като Николай Гацев, който е един от подкрепящите Босия, хвърли бяла кърпичка към председателя на комисията Станислав Иванов от ГЕРБ и го покани на дуел.

Николай Гацев е бивш общински съветник от СДС, който в близкото минало се появяваше на различни обществени прояви с индиански одежди. 

Той бе един от основателите на движение "Орлов мост на промяната".  Преди години пак Гацев бе основната маша на Пламен Юруков, който след като не бе избран за лидер на Съюза на демократичните сили, използва именно Гацев, за да оспори лидерството на Мартин Димитров и опита да провали регистрацията на коалицията между СДС и ДСБ "Синята коалиция".

Колев иска оставката на Московски, защото, както твърди той, уволнени за корупция служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" са възстановени на работа, а практиката на масово купуване на шофьорски книжки, заради която са освободени първоначално, продължава.

Конкретно на специална пресконференция за инициативата на Босия бяха посочени имената на Симеон Арнаудов, бивш шеф на агенцията, който стана директор на ЦГМ, както и на заместника му Анастас Тодоров, вече част от управлението на "Софийски имоти", на наследника на Арнаудов Валентин Божков, както и на следващия в редицата директори Цветелин Цветанов, който отиде на съд за подкуп.

Споделяне

Още по темата

Още от България