Божидар Димитров се пенсионира с награда за принос към културата

Министърът на културата Боил Банов (вляво) награди Божидар Димитров за принос към културата. Сн. Министерство на културата

Бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров на изпровдяк получи награда от Министерството на културата. Димитров е пенсионер от 1 ноември и в петък министърът на културата Боил Банов му връчи награда за принос в развитието на българската култура и златен овен, реплика на част от съкровището на хан Кубрат.

Банов определи Димитров като "човек институция". "Той е човек, когото много уважавам, и се прекланям пред неговия дух и неговото неистово желание да въздига българщината и да ни кара да се чувстваме горди, че сме българи", заяви министърът.

Банов обясни, че подобен подарък (златния овен - бел. ред.) са получили само няколко бележити личности и министри, както и президентът на Лувъра. "Този овен е част от т.нар. съкровище на хан Кубрат. Кубрат, който по някакъв начин на мен ми кореспондира с Божидар", заяви Банов и добави: "И овенът също ми кореспондира с Божидар".

"Знам, че много хора са си отишли без и една дума да се каже в тяхна признателност, въпреки че са свършили нещо в някоя област. Много се радвам, че на един вероятен потомък на прабългари - като се има предвид цветът ми и кръглата ми глава, е подарена част от съкровището на един от великите български канове", върна любезностите Димитров.

Преди време Димитров обяви, че след пенсионирането си ще продължи да се занимава с история. В петък обясни, че би се върнал и в политиката, но имал условия за това. "Обикновено хората, които са били в политиката и са излезли от нея, казват, че никога повече не биха се върнали. Аз обаче не се заричам. Бих се върнал при определени условия и при някои идеи, които имам, свързани с историята, с музейното дело, с културно-историческия туризъм и т.н. И ако се зарече този, който ще ме покани, че ще ги изпълни, бих се съгласил. Но иначе да отида просто ей така, да вися и да получавам министерска заплата, не си струва. Тя и без това не е особено голяма", каза той.

Божидар Димитров беше министър на българите в чужбина в първото правителство на Бойко Борисов. Преди да влезе в управлението на ГЕРБ беше член на БСП.

Той е още професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Преди 1990 г. бе дългогодишен сътрудник на Държавна сигурност в направлението за културно-историческото наследство.

Димитров е "автор" на кампаниите за популяризиране на созополския вампир, както и на извора със "свещена или чудотворна вода", открит в старата столица Плиска. По-късно се оказа, че светената вода е негодна за пиене.

На мястото на Димитров като директор на Националния исторически музей беше назначена археологът доц. Бони Петрунова. Тя заема поста временно до провеждането на нов конкурс за поста. Първият се провали, след като единственият останал кандидат проф. Вера Бонева не успя да събере необходимите точки, за да го спечели. Божидар Димитров подаде документи за конкурса в началото на годината, но ги оттегли, след като обяви, че се пенсионира от 1 ноември. Като мотив за оттеглянето си посочи възрастта си и натрупана умора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?