Пак се търси постоянен директор на Националния исторически музей

Пак се търси постоянен директор на Националния исторически музей

Нов конкурс за директор на Националния исторически музей (НИМ) за срок от 5 години обяви Министерството на културата. Това е втората такава процедура за последната една година. Предишната беше обявена през март, но се провали.

В момента НИМ се управлява от временно изпълняващ длъжността директор. От началото на ноември на поста беше назначена доц. Бони Петрунова. Тя смени дългогодишния директор на музея Божидар Димитров, който се пенсионира. Димитров беше и един от двамата кандидати в предишния конкурс за шеф на институцията, но оттегли документите си преди препитването от комисията по избора. На него се яви само професорът от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) Вера Бонева, но тя не успя да събере необходимите точки, за да оглави НИМ.

Изискванията към кандидатите в новия конкурс преповтарят тези от провалилата се процедура. Желаещите да оглавят НИМ трябва да имат висше образование и поне степен магистър. Трябва да са завършили история професионално направление "История и археология". Да имат поне 5 години професионален опит в това направление. С предимство ще са кандидатите, които имат стаж в музей, управленски опит, владеят чужд език, имат научна степен или академична длъжност, квалификация по мениджмънт и имат компютърни умения. От тях се иска да имат "управленска компетентност", "организационна компетентност", "комуникативна компетентност" и умения за работа в екип. Трябва да познават структурата и функциите на Министерството на културата.

Освен документи за участие в конкурса те трябва да представят и концепция за развитието на НИМ в следващите 5 години.

Документи се подават до 4 януари. След преценка дали кандидатите отговарят на условията, те ще минат и през събеседване.

Вторият за година конкурс за директор на най-големия български музей идва след като около десетилетие такъв не беше правен, а институцията се ръководеше от временно изпълняващи длъжността.

В Националния исторически музей се съхраняват стотици хиляди паметници на българското културно-историческо наследство от праисторията до днес. Сред най-известните колекции е Панагюрското златно съкровище. Музеят има и няколко филиала - Боянската църква, Земенският манастир, параходът "Радецки", храмът "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в с. Добърско, Разложко. Той получава и част от държавната субсидия за археологически проучвания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?