Божидар Лукарски най-вероятно ще бъде преизбран за лидер на СДС

Божидар Лукарски най-вероятно ще бъде преизбран за лидер на СДС

Ден преди Националната конференция на СДС, която ще се проведе в събота, нагласите са за преизбиране на подалия оставка след изборите лидер Божидар Лукарски. Това научи Mediapool от членове на партийното ръководство.

Лукарски подаде оставка в края на март след като Реформаторският блок, част от който бе СДС, не успя да прескочи 4%-та бариера и не влезе в Народното събрание.

За това, че бившият министър на икономиката в кабинета "Борисов 2" ще бъде преизбран на поста, се говори от момента в който обяви, че сдава партийната власт. Според негови съпартийци пък още по-сигурен знак за такава развръзка е обстоятелството, че Лукарски практически е без конкуренция за поста, тъй като единственият друг кандидат е неособено известен редови член на СДС. "Никой друг не се кандидатира, което е сигурен знак, че Лукарски ще продължи да е председател", казаха бивши депутати.

Единствената конкуренция на лидера в оставка е Тодор Грозданов, 41-годишен юрист, който е член на СДС едва от 2009 година.

Очаква се Грозданов да представи програма за "ново дясно обединение". То предвижда СДС да преговаря на първо място с другите български партии в ЕНП, без ГЕРБ. А това са ДСБ и ДБГ – партньорите на СДС от Реформаторския блок, които бяха докрай лоялни на предишното правителство на Бойко Борисов, в което участваха.

Според устава на СДС номинации за лидер могат да се правят и в деня на конференцията. Партийци обаче твърдят, че в събота подобна "активност" не се очаква. "Има една фигура, която да имитира конкуренция, имаме и Лукарски, който ще стане лидер – всичко е ясно", смятат в СДС.

В новото ръководство на СДС се очаква постовете си да запазят и кметът на Карлово Емил Кабаиванов, и бившият депутат Румен Христов, и Костадин Марков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?