Божков обяви, че е платил над 3 млн. лв. данъци за година

Божков обяви, че е платил над 3 млн. лв. данъци за година

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков, който се укрива в Дубай, твърди, че не дължи никакви данъци на хазната. В поредния си фейсбук пост в петък той публикува актуална към 17 юни справка от електронната система на НАП. От нея е видно, че като физическо лице Божков не дължи нищо.

Справката сочи и друго – през последните три години той е плащал данъци в размер на няколко милиона. За 2018 г. например общият му удържан данък е 3 136 267. 47 лв. За 2017 г. бизнесменът е платил 2 470 575. 67 лв. данък, а година по-рано - 2 569 825. 75 лв. Божков е прикрил доходите си за тези години, но те могат да се предполагат на базата на доходите му като физическо лице.

"Към 17.06.2020 година не дължа никакви данъци и такси на хазната. Всеки, който твърдеше и твърди противното ще бъде съден", пише бизнесменът.

Справката очевидно е в подкрепа на твърдението му, че няма основание от него да се търсят неплатени данъци. Преди няколко дни бизнесменът попита на какво основание се очаква от него да плати на хазната 700 млн. лв. На толкова правителството и прокуратурата оценяват неплатените от него такси от хазарт. По-рано премиерът Бойко Борисов го призова да плати и заяви, че никой не го е закачал.

"Фактите и доказателствата не значат нищо за Прокуратурата. Не са им необходими, за да обявят всеки за престъпник. С активното съдействие на управляващата хунта - недосегаема и невидима за Гешев. Фалшиви доказателства, лъжи, неспиращ терор и заплахи към свидетелите, грабежи и нарушаване на човешки права са инструментите на "инструмента", пише Божков.

Освен, че не дължи данъци, Божков твърди, че управляващите са лишили хазната от данъците, плащани от компаниите му.

"Освен всичко, което хунтата открадна и заграби от вас, лишиха хазната и от над 500 000 000 лева плащани от компаниите ми", пише той.

Бизнесменът твърди, че "унищожението на България може да бъде спряно", което очевидно е препратка към намерението му да основе политическа партия.

Наскоро той обяви и името на проекта си – "Българско лято". Основната цел на партията ще е смяна на управляващата "хунта", твърди бинзесменът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?