Британски епидемиолог напусна щаба заради визити на любовницата му

Британски епидемиолог напусна щаба заради визити на любовницата му

Виден британски епидемиолог напусна правителствения експертен съвет за борба с коронавируса след като вестник разкри, че е нарушил правилата за социално дистанциране, съобщиха информационните агенции.

Професор Нийл Фъргюсън заяви, че е "направил грешна преценка" и че дълбоко съжалява за "всяко изкривяване на ясните послания за продължаващата необходимост от социално дистанциране".

Вестник "Телеграф" съобщи на сайта си, че през последните седмици той позволил на любовницата си да го посещава у дома му, в нарушение на въведените на 23 март ограничения.

По силата на действащите във Великобритания мерки за изолация хора, намиращи се в близки отношения, но не живеещи под един покрив, не трябва да се посещават един друг.

На британските граждани е позволено да излизат от дома само за да отидат на работа, за да купят продукти или лекарства, да посетят лекар или да окажат помощ на хора в нужда.

"Признавам, че допуснах грешка и постъпих неправилно. Затова прекратявам участието си в работата на Научно-консултативната група по извънредните ситуации" към британското правителство, заяви Фъргюсън пред вестника.

В средата на март ученията се разболя от Covid-19 и проведе две седмици в самоизолация. По думите му, след това той нарушил правилата, надявайки се, че е получил имунитет след като като е преболедувал.

При това, както пише "Телеграф", любовницата му го посещавала неколкократно, въпреки че съпругът ѝ имал симптоми на заразяване.

Британският епидемиолог, заедно с колегите си от Империъл колидж в Лондон, създаде модел за разпространение на коронавирусната инфекция в развитите страни.

Правителствата на Великобритания и САЩ се опряха на този модел, вземайки решенията за въвеждане на карантина.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?