Британски министър предупреди, че Брекзит може и да не се случи

Юнкер към британците: Вземете се в ръце и после ни кажете какво искате

Британски министър предупреди, че Брекзит може и да не се случи

Има шанс от 50 на сто за спиране на Брекзита, ако британският парламент отхвърли постигнатото от премиера Тереза Мей споразумение с ЕС, заяви министърът на търговията Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс.

"Ако не гласуваме за това, не съм сигурен, че бих му дал (на Брекзита) много по-добри шансове от 50 на 50", заяви пред в. "Сънди таймс" Фокс, един от водещите поддръжници на напускането на ЕС.

Ако сделката бъде отхвърлена, ще се разбие доверието между електората и парламента, каза Лиъм Фокс.

Остават три месеца до 29 март, когато Великобритания трябва да напусне ЕС. Постигнатото от Мей споразумение обаче остава несигурно, поради което остават възможни редица варианти - от Брекзит без споразумение, до спиране на Брекзита, отбелязва Ройтерс. По-рано този месец премиерката отложи планирано гласуване на споразумението, признавайки, че то вероятно ще бъде отхвърлено от парламента. Депутатите ще гласуват за споразумението догодина, през седмицата от 14 до 20 януари.

Лиъм Фокс предупреди, че провал на споразумението при гласуването му в парламента би било подстрекателство и че за колегите му депутати е "въпрос на чест" да подкрепят министър-председателката.

"Може да бъдете уверени, че ако гласувате за сделката на министър-председателката, тогава е 100% сигурно, че ние ще напуснем (Европейския съюз -бел.ред.) на 29 март. Ако не гласуваме за това, не съм сигурен, че бих му дал (на Брекзита) много по-добри шансове от 50 на 50"", заяви той.

"За мен, това ще предизвика усещане, че ние сме изменили на хората, които са гласували на референдума", продължи Фокс.

Депутатът от либералдемократите Лейла Моурън, която е водещ поддръжник на кампанията за още един референдум, коментира: "Единственото нещо, което ще разруши връзката на доверие между електората и парламента, е отказът на министри като Лиъм Фокс да се доверят на хората да дадат последната дума за Брекзит".

Ако сделката на Тереза Мей бъде отхвърлена, Великобритания би трябвало да напусне ЕС през март, освен ако правителството не поиска удължаване на преговорния процес по Член 50 или британският парламент не се намеси да спре напускането, отбелязва Би Би Си.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери, че Брюксел не се опитва да задържи Великобритания в ЕС и иска да започне да обсъжда бъдещите връзки веднага щом британският парламент одобри Брекзита, за да се фокусира на собственото си единство преди предстоящите избори през май, предаде Ройтерс.

"Намеква се, че нашата цел е да задържим Великобритания в ЕС с всички възможни средства. Нямаме подобно намерение. Всичко, което искаме, е яснота за нашите бъдещи отношения", заяви Юнкер в интервю за в. "Велт ам зонтаг". Ние зачитаме резултатите от референдума" за напускане на ЕС, подчерта той.

"Призивът ми е следният: вземете се в ръце и после ни кажете какво искате. Нашите предложения за възможни решения са на масата от месеци", заяви Юнкер.

Запитан за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, Юнкер отбелязва, че според него е "абсолютно неприемливо части от британската общественост да вярват, че само ЕС трябва да предлага решения за всички бъдещи британски проблеми".

Той допълва, че подготовката за отношенията между Брюксел и Лондон може да започне ден, след като парламентът одобри споразумението за "развода".

"Имам впечатлението, че мнозинството британски депутати изпитват дълбоко недоверие както към ЕС, така и към г-жа Мей", отбелязва Юнкер.

Юнкер заяви, че ЕС е готов да започне да договаря ново споразумение с Великобритания, веднага щом британският парламент одобри споразумението за отделяне от блока. Той обаче призова Лондон да се мобилизира "и след това да ни кажете какво искате".

"Изхождам от презумпцията, че Великобритания ще напусне ЕС, защото това реши народът", подчерта председателят на ЕК, отказвайки да бъде въвлечен в дебата дали трябва да се проведе втори референдум. "Това е въпрос, който британците трябва да решат", заяви той.

Редица страни членки на ЕС са започнали подготовка за "твърд Брекзит", но не всички наистина са готови за подобно развитие на нещата, коментира европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом в интервю за ДПА.

"Не всички са готови наистина добре", казва тя. Според Малмстрьом, ако кралството напусне ЕС без споразумение, "всичко би било разкъсано". "Великобритания би станала трета държава и бихме търгували въз основа на правилата на СТО. Естествено бихме започнали преговори за търговско споразумение, но това би изисквало време", допълва европейският комисар.

"Ако британците наложат контрол още от първия ден, ние ще направим същото", казва тя с уговорката, че в началото може би ще цари хаос. Най-добрият вариант ще е регламентирано излизане, подчертава Малмстрьом.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?