Заради опасността от зарази

Британските олимпийци посъветвани да не се ръкуват със съперници

Британските олимпийци посъветвани да не се ръкуват със съперници

Британската олимпийска асоциация посъветва спортистите си да загърбят традиционните жестове на уважение и да не се ръкуват със съперниците си на предстоящите игри в Лондон, за да избегнат опасността от зарази, предаде ББС в сряда.

"Най-голямата заплаха за представянето са заболяванията и възможните контузии. Говорим за минимизиране на рисковете от заболяване. Става въпрос за хигиената на ръцете", обясни главният лекар на асоциацията Йън Маккърди.

От олимпийската организация все пак уточниха, че не са забранили изрично ръкостискането на своите 550 спортисти, а просто им препоръчват да го избягват.

"Ние просто припомняме на спортистите да внимават за мерките, като миене на ръцете и използването на сапун, за да се намалят рисковете от микроби. Такива съвети дават много работодатели на работниците си", заяви говорител на асоциацията, цитиран от ББС.

Той обаче отрече съветът за избягване на ръкуването да е официална политика на асоциацията. В подкрепа на думите му се появи и следния призив на олимпийската организация в Twitter: "Да сме ясни: ръкувайте се, използвайте сапун, мийте си ръцете, за да се намали рискът от микроби".

Около 10 хиляди спортисти ще участват в летните олимпийски игри, а британците ще живеят наравно с останалите, като ще се хранят заедно с представителите на още 200 нации.

Олимпийският комитет на САЩ, който по традиция изпраща най-голямата делегация на олимпийските игри, обяви, че няма да дава подобни съвети на своите състезатели.

"Ние винаги окуражаваме нашите спортисти на олимпийски игри да уважават олимпийския дух, да се срещат, поздравяват и контактуват с колкото се може повече спортисти от колкото се може повече националности", обяви говорителят Патрик Сандуски.

Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?