Британският печат: Изборният хазарт на Тереза Мей може да хвърли страната в хаос

Сн. ЕПА/БГНЕС

Предсрочните парламентарни избори във Великобритания изглежда имат ефект, обратен на очаквания от премиера Тереза Мей, чиято консервативна партия е на път да изгуби мнозинството си в парламента.

Лидерът на консерваторите се надяваше през изминалата нощ да преобрази политическата карта на Великобритания. Вместо това първите данни показват унизително поражение за партията ѝ, която остава без работещо мнозинство. Тя рискува и загуби, а от това ще последва политически безпорядък, констатира в. "Таймс" и предупреждава, че твърдото ръководство, необходимо за превеждането на страната през Брекзит, напълно отсъства от хоризонта.

Великобритания се насочи тази нощ към нов разнороден парламент без категорично мнозинство след внезапния скок в подкрепата за лейбъристите, който може да изпрати партийния лидер Джереми Корбин на "Даунинг стрийт". Изходът от изборите хвърля Великобритания в политически хаос и дори може да връчи ключовете за "Даунинг стрийт" на г-н Корбин, отбелязва в. "Дейли мейл".

Хазартния ход на Тереза Мей със свикването на предсрочни общи избори след масирано водачество на консерваторите в допитванията изглежда се провали, след като екзитпол-проучвания в 22 часа снощи очертаха разнороден британски парламент без обособено мнозинство. Шокиращият резултат, последвал прогнози за мнозинство за торите с до 100 места, настъпи след като Джереми Корбин ентусиазира поддръжниците си, стекли се на близо 100 митинга из страната, пише в. "Гардиън".

Таблоидът "Сън" също смята, че Тереза Мей е рискувала и изглежда губи. Великобритания тепърва ще установява цената на тази загуба. Ако данните от снощния екзит пол се потвърдят, ни предстои бедствен период на нестабилност и несигурност, прогнозира изданието.

Тереза Мей е на ръба на най-сензационната политическа катастрофа от поколения, след като екзит пол показа, че консерваторите губят мнозинството си. Ако се потвърди след преброяването на всички гласове, резултатът ще е катастрофален риск за един слаб премиер с разклатени позиции, който може да не се задържи дълго на "Даунинг стрийт" след колосално сбърканите си сметки, коментира в. "Дейли мирър".

Изборният хазарт на Тереза Мей тази нощ се оказа рикошет, след като анкетите на изхода от изборните секции подсказаха, че парламентарното мнозинство на консерваторите е заличено и никой в британския парламент няма да има такова. Резултатът, ако се потвърди, поставя както премиерския пост на Мей, така и Брекзит под съмнение, предупреждава в. "Дейли телеграф".

Тереза Мей търпи поражението, което сама си причини, отбелязва в. "Файненшъл таймс". Засега може да не е съвсем ясно кой печели, но няма никакво съмнение кой загуби. Не беше необходимо Мей да свиква тези избори, но след като го направи, тя избегна почти всеки аспект на кампанията и се представи неубедително в областите, които не можеше да избегне. Министър-председателката, която влезе в кампанията, обещавайки силно и стабилно водачество, е на път да потопи страната в период на управленска нестабилност в момент, когато тя се готви за ключови преговори за Брекзит. Ако първоначалните резултати се потвърдят, изгледите за нови избори са напълно реалистични, пише вестникът.

В. "Индипендънт" използва красноречива игра на думи в заглавието си на първа страница: Хаос (Mayhem): Великобритания и Брекзит - в безпорядък след зрелищен рикошет на хазартното решение на министър-председателката да свика избори.

По  БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?