Британският посланик призова за разследване срещу Марковска

Ексагент на ДС съветва съдийката да не се оттегля в името на държавността

Джонатан Алън, Сн: БГНЕС

Британският посланик Джонатан Алън призова във вторник сигналите срещу скандално избраната за конституционен съдия Венета Марковска да бъдат разследвани.

Както и преди два дни, дипломатът остро коментира, че "е срам, че след толкова прозрачна процедура при избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), може би най-прозрачната в Европейския съюз, се стигна до сериозни проблеми при избора на конституционни съдии".

По думите му разследването е необходимо не само заради чужденците, но и за българските граждани, които трябва да имат доверие в собствената си съдебна система.

"Това е много важен пост, най-висшият съд в България, и хората трябва да имат доверие в институциите", коментира Алън. Според него, когато има обвинение, трябва да има и сериозно разследване. Венета Марковска трябва да има възможност да обясни какво точно се е случило, добави той.

Междувременно депутатът от ДСБ Иван Иванов заяви, че ако се стигне до извънреден доклад на ЕК заради избора на Марковска, "върху управлението на ГЕРБ ще падне много тежко петно".

Бивш член на КС с агентурно минало зове Марковска да не се оттегля

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев, разкрит като агент на Държавна сигурност (ДС) през 2007 г., призова Венета Марковска да не се оттегля и въпреки огромния скандал около назначението ѝ, да встъпи в длъжност.

Полагането на клетва от новите конституционни съдии е насрочено на 15 ноември, а Марковска още не е обявила как възнамерява да постъпи.

"Бих посъветвал Венета Марковска да не се отказва, защото трябва да държим на правовия ред и да поддържаме държавността. Не трябва да се поддаваме на такива инсинуации, които се подхвърлят в публичното пространство", заяви Гочев във вторник пред БНР.

Той се обяви в защита на Марковска и миналата седмица, когато пред Нова телевизия обясни, че няма нито един факт, който реално да оспорва нравствените ѝ и морални качества, които конституцията изисква от всеки член на КС.

"Обаче вие виждате каква пушилка се вдигна в общественото пространство относно нейните нравствени качества... Явяват се хора, които казват, че тя е сторила това и това в миналото. От това трябва да си направиш извода, че тя няма нравствени качества", възмути се бившият конституционалист.

Гочев коментира преди дни, че не може да бъде обективен по тази тема, тъй като е дългогодишен приятел с Венета Марковска. Той все пак допусна, че тя може и да се оттегли, но ако сама прецени. Подобно на друг бивш член на КС, също огласен като сътрудник на ДС – Георги Марков, Гочев обясни, че няма никакъв друг начин за ревизиране на решението на парламента. И двамата не смятат, че с поведението си Марковска е компрометирала личността си.

Прокуратурата потвърди, че няма да се меси в случая

След като в събота изпълняващият функциите на главен прокурор Бойко Найденов категорично обяви, че държавното обвинение няма да изпълни молбата на Марковска да анализира сигнала срещу нея, подаден в парламента, както и да издирва автора му, градският прокурор Николай Кокинов потвърди тази позиция.

"В това анонимно съчинение не се излагат данни за престъпление от общ характер. Ако госпожа Марковска иска да съди някого, тя може да го прави по частен ред, няма набеждаване по смисъла на Наказателния кодекс, не е пред надлежен орган на властта", коментира обвинителят пред БНТ във вторник.

Той също смята, че изходът от цялата ситуация е единствено в ръцете на конституционната съдийка – или като встъпи в длъжност, или като се оттегли.

"Имаме избран конституционен съдия от българския парламент и то с най-много гласове. В същото време избраното лице не се е заклело. От трета страна има много силно негативни настройки от различни организации, граждански и прочие, които апелират към г-жа Марковска да премисли дали да влезе в тази длъжност. Доста усложнено е това правоотношение. Този Гордиев възел може да бъде разрешен единствено от госпожа Марковска", заключи градският прокурор.

Клетвите на новите конституционни съдии бяха насрочени за четвъртък, но все още не е ясно дали Марковска ще се присъедини към тях. Тя вече директно бе помолена да се оттегли от премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Диана Ковачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?