Брокери: Рязко се увеличиха вложенията в злато и ценни метали

Брокери: Рязко се увеличиха вложенията в злато и ценни метали

Наблюдава се рязко покачване на вложенията в злато и ценни метали, показва проучване на БНР сред брокери. Преориентирането на финансовия портфейл на гражданите към подобни инвестиции е ново за България, коментират експертите, но не дават обяснение на какво се дължи това преориентиране.

Кюлчетата злато и инвестиционните златни монети се оказват най-атрактивната инвестиция напоследък, обяснява Благовест Белев, управител на компания, специализирана в търговията със злато. "За юни имаме ръст от почти 80 процента спрямо май в продажбата на инвестиционно злато, точно такива кюлчета и монети. Нормално е, златото е един актив, който е застрахован от финансови кризи", казва той.

От злато не се печели, но вложенията в него не се губят и това го прави предпочитан инструмент за инвестиции, казва експертът. Той обяснява какви хора инвестират в злато.

"Има млади хора, ай-пи специалисти, да кажем, с добри доходи, които търсят къде да си вложат парите. Има възрастни хора, пенсионери, които обръщат своите спестявания за здраве в злато, като нещо достатъчно сигурно. Има хора на средна възраст, предприемачи, собственици на бизнес и всеки, който има спестявания и се притеснява за тях, е потенциален инвеститор в злато", посочва Белев.

От една страна инвестициите в злато са сигурни, но пък борсовата цена на метала варира и към момента на продажбата, ако е наложителна, вложителят може да претърпи загуби.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?