Броят на надпечатаните бюлетини достигна 480 000

Снимка: БГНЕС

Бюлетините, иззети от прокуратурата два дни преди изборите са 480 000, което е  доста повече от първоначално обявения брой 350 000 и надхвърля обичайния процент брак при това производство. Това съобщиха в петък тримата наблюдаващи прокурори от Софийската градска прокуратура - Роман Василев, Ваня Стефанова и Стоил Тойчев. Бюлетините са били предназначени за всичките 31 многомандатни избирателни райони в страната, плюс чужбина.

За някои избирателни райони като Благоевград и Кърджали са намерени повече отпечатани бюлетини.

На бюлетините няма никакви знаци и отбелязвания за определена партия.

Нарязани и сгънати са 170 хиляди бюлетини. Експертиза ще покаже дали те са годни, или не. При малка преработка и останалите бюлетини могат също да бъдат в този вид, обясниха прокурорите.

Около 40 хиляди от всички открити досега бюлетини са предназначени за гласуване в чужбина. За някои райони обаче количеството е доста повече в процентно изражение - Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, включително и за гласуване извън страната.

Експертизите ще докажат колко от бюлетините са брак и дали е имало приготвени за манипулация на вота.

Назначена е и компютърно-техническа експертиза на хардуера на машината. Тъй като медиите бяха допуснати да снимат намерените бюлетини, след като им бе направен оглед, на някои от тях се виждаше надпис "Бели, лош печат". Това е макулатура в класическия смисъл на думата, обясни той и добави, че макулатура се употребява и с много по-широк смисъл на думата – всичко, което не се използва, но ако един бюлетин е добре отпечатан, той сам по себе си не е макулатура, ако е скъсан впоследствие. Тоест това е бюлетина, която не може да бъде използван по предназначение, но не е макулатура.


Това, което виждате "Бели, лош печат" всъщност е класическата макулатура, която я дава машината, преди да се настрои, обясни Тойчев. Експертизата ще каже какъв е общият им брой, но те са в процента, в който би следвало да е една нормална макулатура. Тя обикновено е до 2%, а съвременните машини дават макулатура около 0.5. Така това ще бъдат едните негодни бюлетини, а вторите евентуално такива, които са накъсани, нарязани и т. н.

Прокуратурата разследва две престъпления - в изборния процес и за длъжностно престъпление от администрацията на правителството. По делото вече са разпитани повече от 30 души от администрацията на МС и от печатницата, чието ръководство твърди, че откритите бюлетини са технологичен брак.

"Ако плащате 8 434 000 бюлетини, смятате ли, че трябва да поръчате още 480 000 и кой е този, който ще ги плати?", заяви прокурор Роман Василев по повод предположението, че от МС може да са поръчали бюлетините.

Делото все още е срещу неизвестен извършител, това ще се промени, ако има достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, посочи Роман Василев.

Надпечатаните бюлетини, които по първоначални данни бяха 350 000, бяха открити два дни преди изборите след акция на прокуратурата и ДАНС по сигнал на Мая Манолова от БСП.

Печатницата е собственост на фирма "Мултипринт", чийто собственик Йордан Бончев е общински съветник от ГЕРБ, но лидерите на партията Бойко Борисов и Цветан Цветанов отрекоха да са го познавали и да имат нещо общо с бюлетините.

По този повод прокуратурата обяви и нагледно показа пред медиите, че откритите бюлетини са годни, неохраняеми и готови за експедиция.

Скандалът придоби сериозни политически измерения. Той гръмна точно в деня за размисъл, след като информация бе изтекла в ТВ7, а след това се намесиха и останалите медии. Впоследствие главният прокурор даде да се разбере, че огласяването на скандала е попречило на разследването, а междувременно ГЕРБ поискаха касиране на изборите, тъй като коментарите на други партии по случая а нарушили мълчанието в деня за размисъл. Бившият премиер Бойко Борисов обаче призна, че има конфликт на интереси с печатането на бюлетините от фирма, която е на общински съветник от управляващата партия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?