Броят на заразените в Германия расте, смъртността остава ниска

Германската армия е готова да се включи в помощ на борбата с вируса

Броят на заразените в Германия расте, смъртността остава ниска

Броят на заразените с новия коронавирус в Германия надхвърли 10 000 - в страната вече са регистрирани 10 999 болни и 20 смъртни случая, съобщи днес институтът "Роберт Кох", цитиран от Франс прес.

През последното денонощие институтът, натоварен с мониторинга, е установил в страната 2801 нови инфектирани. Сред най-силно засегнатите региони са Северен Рейн-Вестфалия с 3033 случая, Баден-Вюртемберг с 2155 и Бавария с 1692.

Тази информация потвърждава страховете, че Германия е пред опасността да се окаже с хиляди хора, които се нуждаят от хоспитализация. Това би изправило пред непосилно бреме здравната система на страната, както това става сега в Италия, отбелязва Ройтерс.

Борбата срещу новия коронавирус представлява най-голямото предизвикателство за Германия след Втората световна война, заяви вчера в телевизионно обръщение към сънародниците си германската канцлерка Ангела Меркел. Тя призова всички германци да помогнат в борбата с вируса, като спазват най-новите наложени ограничения, за да се намалят до минимум социалните контакти и общуването и да се ограничи предаването на заразата.

Въпреки предупрежденията обаче парковете и други обществени места в Германия са посещавани от много хора през последните дни. Това накара кмета на Берлин Михаел Мюлер и баварския премиер Маркус Зьодер да предупредят в четвъртък, че може да въведат извънредно положение или да наложат карантина.

Германската армия е готова да помага

Германската армия се готви да помага за овладяването на кризата с коронавируса, ако силите на другите граждански служби не достигнат за справяне с епидемията, каза днес министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от Ройтерс.

"Готвим се за най-лошия сценарий, при който много голям брой хора се окажат заразени , а ние разполагаме с необходимите човешки ресурси, за да помогнем", посочи тя.

Крамп-Каренбауер каза, че армията вече е влязла във връзка със стотици медицински резервисти и ще бъде в състояние да защитава критичната инфраструктура и да разпределя медицинско оборудване, лекарства и маски, ако се наложи.

Тя може също така да помогне за създаването на походни болници с легла за интензивни грижи и да отвори собствените си медицински центрове, в които понастоящем 60-70 на сто от пациентите са цивилни, за всички хора, които се нуждаят от медицински грижи, след като са се заразили.

Министърката на отбраната каза, че целта е да бъде удвоен легловият капацитет до почти 1 млн., а специално броят на "интензивните" легла от 28 000 на 50 000. Тя се опита да разсее опасенията от недостиг на маски и дихателни апарати, като посочи, че германските компании са увеличили производството, а е възможен и внос от Китай, където производството отново се увеличава.

Смъртността засега е ниска

Учените се опитват да определят причините за ниската смъртност в резултат на коронавируса в Германия, пише британският в. "Телеграф".

Процентът на смъртните случаи в страната е само 0,2 на сто случая, въпреки че съобщава за 10 082 заразени - повече от всички други страни освен Китай, Италия, Иран и Испания. За сравнение, в Италия смъртността е 7,9 на сто.

Разликите дори доведоха до обвинения от страна на италианската крайна десница, че германските власти прикриват реалните данни, отбелязва британското издание.

Съществуват надежди, че ниската смъртност може да се дължи на фактори, които останалите страни също могат да използват. Но някои експерти предупреждават, че Германия може просто да се намира в по-ранен стадий на епидемията и броят на смъртните случаи скоро може да нарасне.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус