Брюксел може да глоби “Газпром“ с 10 млрд. евро

Европейската комисия може да глоби “Газпром“ с рекордните в историята на ЕС 10 млрд. евро, заради неспазване на изискванията за конкуренция на третия енергиен пакет. Това заяви пред Дойче веле директорът на изследователския център “ЕС-Русия“ Фрейзър Камерън след поредната среща на високо равнище между двете страни в Екатеринбург във вторник, която приключи без постигнати значими споразумения.

Според Камерън отношенията между Русия и ЕС може да бъдат охарактеризирани с липсата на доверие. Той допълва, че на Москва ще ѝ се наложи да отстъпи пред Европа по принципни въпроси като прилагането на Третия енергиен пакет за разделяне на производството от търговия с енергоресурси.

Заради нарушаване принципите на конкуренцията при подписването на дългосрочни договори със страни от Източна Европа, сред които и България, антимонополният орган на Европейската комисия започна в началото на септември 2012 г.

Анализаторът смята, че на Русия не ѝ остава нищо друго освен да се съгласи с изискванията на Европейския съюз в областта на енергетиката, ако не иска да бъде санкционирана с колосалната сума от 10 млрд. евро. Той отбелязва още, че не бива да се забравя, че Русия зависи повече от европейския пазар, отколкото Европа от руския нефт и газ.

“Европейците може да получат енергийни суровини от други доставчици – Катар, страните от Арабския полуостров, Норвегия и страните от Африка, а скоро към тях ще се присъединят и САЩ. А Русия няма други потребители, които да са готови да платят същите пари. Факт е, че 70 процента от печалбата на “Газпром“ се формира от Европейския съюз“, посочва Фрейзър Камерън.

По думите му днес в Брюксел много се говори за необходимостта от правене на бизнес с Русия, но в определени рамки и на Москва не се гледа като на истински партньор. Камерън дори смята, че ЕС може да предприеме политика на замразяване на процеса по облекчаване на визовия режим и други санкции спрямо руските компании с мотива, че Руския е част от европейския континент, приела е изискванията на Съвета на Европа и на Световната търговска организация и докато не започне да ги спазва, ще бъде ограничавана.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?