Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Брюксел поиска от България да си събира данъците и да махне ранното пенсиониране

ЕК предупреди в доклад, че пред страната ни остава риска от макроикономически дисбаланси

5 коментара
Брюксел поиска от България да си събира данъците и да махне ранното пенсиониране

България е изправена пред комплексни предизвикателства за постигане на устойчив растеж и е определена от Европейската комисия като изпитваща макроикономически дисбаланси, по-специално външна задлъжнялост и пазара на труда. Това е записано в доклад на Европейската комисия с препоръки за бюджетните мерки и икономическите реформи за преодоляване на кризата и стимулиране на растежа.

Препоръките са специфични за всяка страна членка, а констатациите за България се покриват с доклада на комисията за 2012 г.

В седемте препоръки към нашата страна за действия през периода 2013-2014 г. от ЕК ни съветват:

Да бъде запазена стабилната бюджетна позиция, като се гарантира спазването на средносрочната бюджетна цел и да се провежда бюджетна политика, благоприятстваща растежа, както е предвидено в Конвергентната програма, препоръчват от ЕК.

Да се въведе цялостна данъчна стратегия за укрепване на данъчното законодателство и на процедурите за събиране с цел да бъдат увеличени приходите, по-специално чрез подобряване на събирането на данъците, борба със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на изискванията.

От ЕК препоръчват създаване на независима институция, която да контролира бюджетната политика и да изготвя анализи и съвети.

Постепенно премахване на възможностите за ранно пенсиониране, да се въведе една и съща пенсионна възраст за мъжете и за жените и да се прилагат активни политики по заетостта, които да позволят на по-възрастните работещи да останат по-дълго на пазара на труда.

По-строги критерии и механизми за контрол при отпускането на пенсии за инвалидност, така че да се ограничат ефективно злоупотребите.

Да се ускори националната инициатива за младежка заетост, например чрез схеми за гаранции за младежта.

Комисията препоръчва реформиране на Агенцията по заетостта с цел тя да предоставя ефикасни консултации за търсещите работа и да разработи капацитет за прогнозиране и за задоволяване на нуждите от квалификации.

Да бъдат преразгледани минималните осигурителни прагове, за да се гарантира, че системата не оскъпява прекалено наемането на ниско квалифицираните работещи. Брюксел изисква и конкретни резултати по националните стратегии за интегриране на ромите и за борба с бедността.

Приемане на Закона за училищното образование и продължаване на реформата във висшето образование.

От ЕК считат, че България трябва да предприеме допълнителни мерки за подобряване на бизнес средата, като намали бюрокрацията, изпълнява стратегия за електронно управление и прилага законодателството за просрочените плащания. Страната ни трябва да подобри качеството и независимостта на съдебната система и да се бори по-успешно с корупцията. Да подобри достъпа на малките и средните предприятия и на новосъздадените предприятия до финансиране.

Да се ускори усвояването на фондовете на ЕС, препоръчват от ЕК. Да се гарантира правилното прилагане на законодателството за обществените поръчки.

Укрепване на независимостта на националните регулаторни органи и административния капацитет, по-специално в енергетиката и транспорта, както и в управлението на водите и на отпадъците. Да бъдат премахнати пречките за навлизане на пазара, квотите, териториалните ограничения и регулираните цени и да бъде приключено изграждането на пазарната структура, като се създаде прозрачен пазар на едро за електричество и природен газ. Да се ускорят проектите за междусистемни електро и газопроводи и да се укрепи капацитетът за справяне с прекъсванията на доставките.

Страната ни да положи повече усилия за подобряване на енергийната ефективност, отправят като последна препоръка от Европейската комисия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #5

  ДО 1 РОБ Е ВСЕКИ КОЙТО СЕ ДЪРЖИ И СЕ ЧУВСТВУВА КАТО РОБ.А ПРЕЗ ТУРСКО Е ИМАЛО РОБИ КОИТО СА КОПУВАЛИ ДАНЪКА НА ЦЯЛА ОКОЛИЯ ЗА 3 ИЛИ 5 ГОДИНИ И ПОСЛЕ СА ГО СЪБИРАЛИ ОТ ВСИЧКИ.НО ЗА ДА ИМА ТЕЗИ ПАРИ СЕ ИСКА МНОГО РАБОТА И АКЪЛ А НЕ ПРОСТОТИЯ ТЯ ВОДИ ДО БЕДНОСТ ПОЕТА ГО Е НА ПИСАЛ "НАРОДА ПРОСТ И БЕДЕН ЖИВОТА ТЕЖЪК СКУЧЕН ОЗЪБЕНО СВИРЕПО КУЧЕ".ЕВРОПА ИСКА ДА СЕ ПРЕБОРИМ ПО НЕ МАЛКО С ПРОСТОТИЯТА НО КАТО ЧЕТА ПРОСТАШКИТЕ АНАЛИЗИ ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ СЛУЧИ.

 2. Анонимен
  #4

  3, Много сте прав за ТЕЛК - направо не е за разправяне - там са една много добре организирана мафия .Бях свидетел как на мой роднина - човекът е със фрактура на шийни прешлени и едва се движи му поискаха множество допълнители прегледи - те показаха още болести и накрая го пратиха на психиатър - който посочи че човекът не е психично болен - и заради това му отказаха увеличаване на инвалидната пенсия от 50 лв.

 3. Анонимен
  #3

  Ревизия на ТЕЛК ще изкара такива страшни нарушения, бедна ви е фантазията. Половината циганско население са инвалиди. Да не говорим, че пенсионерите, които живеят в Турция и си получават пенсиите тук, също са с процент инвалидност по решение на нашите телк-комисии. В нашите балнеолечебни заведения няма карти за българи, но е пълно с пенсионери от Турция. Дали това е известно на Волен Сидеров, който много се кани, но не се задълбочава да направи проверки, къде изтичат средства от социалните фондове.

 4. Анонимен
  #2

  До 1 Препоръка от Сибир - крадете, лъжете и убивайте ! Превърнете страната си в Концлагер! Взимайте без да давате! Превърнете манастирите си в свинарници! Станете 16-та Губерния! Стойте си в 20 век! Останете си зависими от нас! Излезте от Европа и си елате в Азия! Ще ви стреляме в Космоса , но ще се редите на опашки за лади 20г. Ще ви направим АЕЦ, но ще ви направим и дискотека! Ще ви заградим с бодлива тел, за да не ви ухапе някой западен вълк! Ние ще ви кажем за кого да гласувате! Вие не можете да мислите, ние ще взимаме решенията вместо вас! ...

 5. Анонимен
  #1

  Препоръка от ЕК - робите трябва да си останат роби. Да работят до смърт (ако има какво), да нямат здравеопазване и никакви социални права. Болните и сакатите - да мрат - те вече не допринасят с нищо за благото на ЕС. Да се увеличат данъците за да може да се плащат таксите на ЕС.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.