Брюксел прекрои финансирането за енергийните ни проекти

Брюксел прекрои финансирането за енергийните ни проекти
Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС прекроиха в четвъртък разпределението на парите за енергийните проекти, които ще се финансират от 5-те милиарда евро от плана за възстановяване на Европа. С 50 млн. евро бяха орязани планираните 250 млн. евро за газопровода “Набуко“, но се увеличават парите за газови връзки на България със съседните държави.

Двойно - от 20 на 40 милиона евро се увеличава предвидената в предишния вариант сума за превръщане на съществуващите газови трасета на страната с Гърция в двупосочни. Според министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров обаче това все още не е достатъчно, защото е по-малко от половината от стойността на проекта. Други 10 млн. можем да получим заедно с Румъния, също за свързване на газопреносните системи.

Според Димитров обаче новината за намаляването на средствата за газопровода “Набуко“, в който страната ни участва заедно с Турция, Румъния, Унгария, Австрия и Германия, не е добра.

Този пореден проект за разпределение на парите за повишаване на европейската енергийна сигурност не е окончателен. Той ще се обсъжда и от външните министри и от държавните и правителствени глави на страните членки така че не са изключени нови промени преди срещата през март, на която всъщност трябва да се реши окончателно финансирането.

Енергийните министри на страните от ЕС не са обсъждали до колко вероятно е да има повторение на газовата криза. Според Петър Димитров това е още една причина да се работи за рестартиране на реактори на АЕЦ Козлодуй. България обаче не е внесла такова искане в ЕК, защото иска да подготви най-добре аргументите си, каза Димитров, цитиран от БНР.

Междувременно от Българския енергиен холдинг съобщиха, че дъщерното му дружество “Булгартрансгаз“ е обсъдила с румънската “Трансгаз“ старта на прединвестиционно проучване за изграждане на междусистемна връзка за пренос на природен газ в участъка Русе – Гюргево. Ще се анализира и възможността за използване на частично финансиране от Европейските фондове за изграждане на връзката.

Обсъдено е било ощеизграждането на газопровод, свързващ двете газпроводни системи в района Русе – Гюргево, както и проучване на възможността за връзка в района на Исакча и Негру Вода.

Предстои да се съгласува техническо решение за създаване на възможност за реверсиране на потока на газоизмервателна станция Исакча.

В бъдеще страните ще анализират възможността за допълнителни междусистемни връзки между румънската и българската газотранспортни системи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес