Брюксел призна, че не може да изключи Гърция от еврозоната

Брюксел призна, че не може да изключи Гърция от еврозоната

Юридически механизъм за изключване на Гърция от еврозоната не съществува, заявиха от пресслужбата на Eвропейската комисия.

Брюксел обяви това заради публикации в европейски медии, че е възможно Гърция да бъде изключена от еврозоната, ако обяви, че не може да погасява финансовите си ангажименти по отпуснатите кредити.

Британският в. "Таймс" писа, че държави-членки на ЕС подготвят план за изключването на Гърция от еврозоната, ако Атина обяви фалит през май. Според изданието подобен план бил описан в документ, изготвен от Министерството на финансите на Финландия в сътрудничество с Германия.

"С мълчаливото съгласие на останалите страни от еврозоната започна процес, който може да завърши с изключването на Гърция от еврозоната", се казва в цитираният от "Таймс" документ с дата 27 март.

"Юридически механизъм за изключване на Гърция от еврозоната не съществува. ЕК се ръководи в действията си от вече достигнатите договорености между Атина и международните кредитори на базата на новата програма за реформи за продължаване на международната финансова помощ за страната", отбелязват от ЕК.

82% от гърците искат страната им да остане в еврозоната, сочат данните от социологическо проучване, направено от агенцията Metron Analysis и цитирано от eлектронното издание GRReporter. Едва 14 на сто от анкетираните са на мнение, че връщането към драхмата ще подобри икономическото състояние на Гърция. 4% от участниците в допитването са отказали да отговорят. Проучването е направено в първите дни на април.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?