Брюксел склони да преразгледа парниковите ни квоти

Брюксел склони да преразгледа парниковите ни квоти

Европейската комисия се е съгласила да разгледа официално аргументите на България в защита на националните ѝ  планове за разпределение на  квотите от парниковите газове за 2007 г. и периода 2008-2012 г., съобщиха в четвъртък от Министерството на околната среда и водите. Негови представители, както и експерти от икономическото ведомство, Българската стопанска камара и асоциации на браншове, засегнати от орязването на въглеродните емисии, проведоха технически консултации в Брюксел по проблема с намалените количества газове.

В резултат на разговорите, провели се в правителствет и в бизнес формати, от Европейската комисия са се съгласили да проучат мотивите на българската страна. Аргументите трябва да бъдат внесени още следващата седмица по официален ред и  в писмена форма, за да се задвижи процедурата по разглежането им.

Експертите на ЕК са уверили българските представители, че ако се открият чисто технически грешки – например в изчисленията, те веднага ще бъдат коригирани.

Претенциите на София, са че при одобряването на двата национални плана, с което бяха намалени ковтите съответно с 20 и с над 37 на сто от исканите, Брюксел не е взел предвид затварянето на ІІІ и ІV блокна АЕЦ "Козлодуй" и са допуснати технически и математически грешки при изчисляването на емисиите.

Участниите в разговорите от българска страна определят техническите консултации като успех за страната ни, тъй като припроцедури в такъв формат се вземали експертни, а не политически решение, отбелязват от ековедомството.

От там припомнят, че въпреки това остава вариантът за отиване на съд с Брюксел, ако не бъдат запазени исканите от България квоти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?