БСК: Икономиката няма да издържи второ затваряне

Бизнесът алармира, че до Нова година ще изтече мораториумът върху кредитите на много фирми

Снимка: Архив

Икономиката на България няма да издържи на второ затваряне в рамките на една и съща година, алармира Българската стопанска камара (БСК).

Тя настоява за въвеждането на регулярен двуседмичен период, в края на който да се прави преоценка на мерките за ограничаване на пандемията, за да се прецени тяхната ефективност и въздействие.

"Цялостното затваряне на икономиката през месеците март и април т. г. предизвика непозната досега по своя произход и обхват криза и породи необходимостта от безпрецедентни икономически и социални мерки. И, докато в началото на пандемията, водени от незнанието и предпазливостта, непропорционално рестриктивните мерки бяха донякъде разбираеми, сега бизнесът очаква премереност и предвидимост, дори и в условията на криза", посочва камарата.

Тя алармира, че бизнесът и работещите ще бъдат поставени в много тежка ситуация при евентуално второ затваряне, включително заради изтичането на мораториума върху плащането на банковите кредити за много фирми, а също и заради невъзможността безработните повторно да ползват адекватно обезщетение от НОИ.

"Обръщаме внимание, че първоначалният срок на мораториума върху кредитите за редица компании изтича на 31.12.2020 г. и се възобновяват задълженията на предприятията за тяхното обслужване. Последващо преустановяване на дейността на търговски обекти отново би поставило въпроса за невъзможност за изплащане на наеми и други режийни разходи, ще доведе и до увеличаване на забавените плащания и междуфирмерната задлъжнялост", посочва БСК.

Според камарата при нови масови съкращения на служители социалният ефект ще е още по-дълбок, имайки предвид, че безработните лица, придобили право на парично обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на това право, ще получават единствено минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

Камарата настоява да се разработи прогнозен модел, обвързан с обективни условия, при настъпването на които могат да се прилагат определени ограничителни мерки – и то такива, които са добре обосновани и пропорционални.

"Положителен пример в тази посока са разработените сценарии в сферата на образованието при стартиране на учебната година (брой заразени ученици и брой училища, преминали към дистанционно обучение). Подобен модел позволява максимална степен на предвидимост на действията на изпълнителната власт и планиране на бизнес процесите", изтъкват от БСК.

Ограничителните мерки следва да са обвързани и със съответните икономически и социални мерки, настояват още от БСК.

Тя припомня, че правителството трябва да мисли както за здравето на хората, така и за икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес