БСП доволна от атаката на Първанов срещу Борисов

БСП очаквано подкрепи остро конфронтационната статия на президента Георги Първанов, в която правителството на Бойко Борисов е обвинено, че може да провали руските енергийни проекти у нас.

"Президентът е прав. Правителството демонстрира непоследователност по отношение на енергийните проекти, както и липса на дългосрочна визия как да се развива секторът, което е в ущърб на националните интереси“, коментира след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП във вторник говорителят на партията Корнелия Нинова.

Според нея кабинетът на Бойко Борисов прави грешка и по отношение на оттеглянето на държавата от енергийния сектор. Самият министър-председател заяви, че ще разформирова Българския енергиен холдинг, който бе създаден от предната власт и в който влязоха всички големи държавни фирми.

Нинова посочи, че Първанов винаги е "бил последователен в тезите си“ по отношение на енергийната политика на страната и че тезите в статията му, публикувана на сайта му, не са нови.

Тон на масираната офанзива в защита на големите руски енергийни проекти даде лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев миналия месец. Под водопада от разкрития за злоупотреби на неговото правителство, той обвини кабинета на Борисов, че работи за интересите на "чужди държави".

Станишев дори обеща да внесе в НС питане към министър-председателя за позицията на страната относно съдбата на АЕЦ "Белене“, нефтопровода "Бургас-Александруполис“, газопроводите "Южен поток“ и "Набуко“.

БСП защитиха президента и за упреците за забавянето на правителствения самолет, който трябваше да върне в България оцелелите от охридската трагедия българи, но всички те го чакаха повече от час на летището, за да си прави той PR, според критиките на Борисов.

Нинова коментира, че и в тази си реакция Първанов е бил последователен. "Винаги е бил на мястото на събитието, винаги е имал активно отношение и е подкрепял тези, които са пострадали и засегнати. Проявяването на ревност от страна на Борисов в момента не му прави чест“, заяви Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?