Президентът бил провокиран от Борисов да втвърди тона

Президентът бил провокиран от Борисов да втвърди тона
Задочният сблъсък между двамата най-рейтингови политици в България продължи в сряда с разяснения от началника на кабинета на президента Никола Колев за острите нападки, отправени от Георги Първанов към премиера Бойко Борисов. Преди ден държавният глава заяви в статия, че Борисов бил "видимо неподготвен" за срещата си с Владимир Путин и го обвини в некомпетентност и липса на лидерство, тъй като не е защитил големите енергийни проекти с Русия, подписани от него и от Путин.

Колев съобщи пред бТВ, че статията на президента била планирана, но тонът ѝ щял да бъде по-сдържан, ако държавният глава не бил предизвикан. Стана ясно, че Първанов бил предизвикан от две неща. Първо, че се поставят под съмнение енергийните договори с Русия, а те "засягат изключително важен въпрос от сигурността на страната".

Втората причина са отправените от Борисов публични нападки, че президентът си правел PR покрай трагедията с удавените българи в Охрид. Това провокирало Първанов да втвърди тона.

"Президентът може би щеше да спести някои по-сериозни оценки", заяви Колев. Така например е можела да бъде спестена квалификацията, че Борисов е бил неподготвен при срещата си с Владимир Путин.

По повод реакцията на Борисов, че Първанов му "завижда" за доверието, което си има с Путин, Колев изтъкна, че Първанов се е срещал многократно с Путин, докато Борисов само веднъж.

Като пряк участник в срещи на президента с Путин, Колев заяви, че те "не са никак лесни"

"Той (Путин) е държавник от много висока класа и от много висока орбита. Той е винаги толкова подготвен до детайли за всеки разговор, че изисква много сериозна подготовка от страна на партньора от другата страна, с информация, с логика на факти", каза Колев.

"Пред руската страна е много трудно да се защитят националните интереси, тъй като все пак Русия е една велика държава, империя, и тя има много други лостове и ресурси да влияе, така че стъпка по стъпка са водени преговорите, за да се защити в максимална степен нашият интерес", каза още шефът на кабинета на президента.

Той не е съгласен с оценката, че енергийните проекти, за които толкова настояват Първанов и БСП, са на етап "гола поляна".

"Напротив. Резултатът са томове подписани документи, договорености до този момент, но те не са финализирани, тъй като има много открити спорни въпроси, където България защитава своята позиция. Русия иска много бързо да се реализират проектите, защото тя има... освен всичко друго и сериозен и политически, и стратегически, и икономически интерес. България също има своите интереси", разясни ген. Колев.

Той освен това защити всички действия на началника си, свързани с фаталния инцидент в Охридското езеро на 5 септември. Колев каза, че не знаел защо президентът не е информирал предварително Борисов, че смята да замине за Охрид, но в същото време знаеше, че в първия телефонен разговор на двамата по случая държавният глава дал на премиера "матрица" как да се действа в такава критична ситуация.

"Аз мисля, че президентът като държавен глава беше длъжен да отиде (в Охрид), при положение, че имаше загинали много български граждани и на мястото беше и македонският президент", каза Колев.

Той освен това не вижда защо Първанов трябва да бъде обвиняван, че си прави PR, защото "коренът на PR, това е именно комуникация, връзки с обществото".

"В конституцията има един запис, който дефинира една от функциите на президента, че той е обединител на нацията, и една от основните форми той да изпълнява тази функция е да поддържа връзки с обществото във всичките възможни форми. А тъй като все пак той е една от малкото институции, които са обединители на нацията, докато изпълнителната власт обикновено разделя нацията по всякакви критерии, и социални, и политически, и идеологически, и т.н., тази функция президентът трябва да изпълнява, за да поддържа интегритета на нацията", каза Никола Колев.

Той похвали министрите от кабинета на Борисов, че са направили "тънкия баланс между лоялност и почтеност" като са обявили, че самолетът, с който е трябвало да се върнат пострадалите от Охрид е закъснял, но не са заявили директно, че това е по вина на президента.

"Трябва да се прави разлика и между техническата готовност на самолета и екипажа за излитане, и приключването на всички процедури по чекиране и т.н", каза Колев.

Той определи като "абсурдно" президентът да е искал среща с пострадалите на летището.

Зам.-министърът на външните работи Марин Райков обаче потвърди пред бТВ, че именно самолетът на Първанов е станал причина да се забави прибирането на оцелелите с правителствения самолет. Когато дадохме сигнал за тръгване и помолихме да започне чекирането на пътниците, при мен дойде "представител на местните летищни власти и заяви категорично, няма да започнем каквито и да било процедури, докато не кацне един определен самолет", разказа Райков. Той поясни, че става въпрос именно за самолета на президента и това е станало публично достояние на всички летището, а не само за него.

Никола Колев отрече да е оказван натиск върху македонските власти за забавяне полета на пострадалите.

"Аз не виждам какъв е механизмът на въздействие от наша страна, при положение, че в момента не са блестящи отношенията ни с Македония. Как може да се въздейства? При положение, че на място има министри, които са се опитали да въздействат и не са могли по някакъв начин, ние как можем да въздействаме, и то отвън?", посочи Колев.

Той обясни създалата се ситуация с това, че охридското летище е малко и излитанията и кацанията стават от една посока. "Така, че от гледна точка на безопасност не може да има много излитания и кацания", допълни Колев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?