Борисов предупреди Първанов: Без PR за моя сметка

След седмица на бурни обрати в отношенията между президент и премиер, в която публичната конфронтация бе заменена от демонстрация на консенсус, Бойко Борисов призова Георги Първанов да спазва добрия тон, да не си прави PR на негов гръб и да не му минава през ума да се прави на алтернатива на неговото управление.

"Ако Георги Първанов иска да е алтернатива на ГЕРБ, подава оставка като президент, отива на конгреса на БСП, издига се за лидер и ми става конкурент", заяви Борисов в сряда пред бТВ.

Той даде да се разбере, че последните изказвания на президента за екипност и работа на институциите в един отбор му харесват и очаква в бъдеще подобен тон да се запази.

Интерпретациите, че Първанов търси съревнование и иска да е алтернатива на ГЕРБ, Борисов коментира така: "Ако е президент и държавен глава и иска уважението, което ние демонстрираме към него като човек и институция, това не може дори да му мине през главата. Ако такива съмнения в обществото се прокрадват той самият много ясно трябва да ги изчисти".

Борисов разкри как вижда бъдещите си отношения с президента: "Той може да помага на правителството, може да посъветва, може да ме извика, да каже: "Виж, това, което правите е глупост или малоумие", да се поправиме, аз ще приема, ние нямаме претенциите, че сме най-умните".

Първанов да се скара на своите PR-и

За втори път в рамките на десетина дни премиерът показа, че е засегнат от действия на президента, които смята за негов личен PR. Първия път беше за пътуването на Първанов до Охрид, за да е на мястото на трагедията с удавените българи и желанието му да се срещне със спасените, поради което се забави връщането им в София.

Сега Борисов смята, че от президентството нарочно са пуснали предварителна информация в медиите за антикризсна икономическа програма, изготвена от експерти по заръка на Първанов, за да изпреварят приемането на такава от правителството.

Освен, че е насочил общественото внимание към своята инициатива с икономическата програма, президентът чрез своя PR е изместил вниманието от консултативния съвет, който с пълен консенсус подкрепи мерките на правителството за усвояването на еврофондовете и за съдебната реформа.

"И може би той трябва да се скара на неговите PR-и, че в понеделник, когато имаше консултативен съвет при него, готвехме се, естествено е, че това е центърът на вниманието и на медиите, и на обществото, някой изпусна, че в петък, сега, където идва, ще се представя доклада за президента, който е поръчан", каза Борисов пред бТВ.

Според него президентът трябва "да им се накара" на своите PR-и, "затова, че изпуснаха тази информация и веднъж, размиха решенията, които се взеха на консултативния съвет при него, от друга страна, дадоха възможност да се изговорят дори не винаги лицеприятни неща по някои от темите".

Дянков бил "вдивен от тази нахалност"

Той обясни силната реакция на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, че премахването на плоския данък е "малоумно", с това, че Дянков е бил "вдивен от тази нахалност" да се предлага необлагаем минимум от 1000 лева при положение, че ,"ние режем всичко живо, живо месо режем, за да направим балансиран бюджет".

Борисов увери, че ще направи всичко възможно да присъства на обсъждането на президентския доклад в петък. Ако не може, това ще е заради държавнически и европейски ангажименти, защото има среща премиерите на страните от ЕС в Брюксел при шефа на ЕК Барозу. Той обаче увери, че неговите министри ще отидат на обсъждането да защитят антикризсните мерки на кабинета.

"Ако има нещо разумно, което можем да приемем, аз и това му казах на президента – всяко разумно нещо, което можем да вземем, ще го вземем с удоволствие. Но не е хубаво така предварително да се поставяме в положение едва ли не, че ние сме закъснели с тях. Закъсняхме с три часа", каза Борисов, явно визирайки пускането на официална информация, че правителството ще приема такива мерки .

На въпрос на водещия има ли "приемно време в МС, питат хората своя министър-председател", Борисов разясни, че се налага да ограничат достъпа до него. Това е заради "няколко луди, които влизат, носят китки - обичам те. Ужасяваща работа. Просто заради тях се налага да цензурираме малко достъпа. Иначе всеки е добре дошъл. На много хора съм помогнал в интерес на истината", уточни премиерът.

Борисов разказа, че не може да се отърве от народната любов. Когато си счупил крака, пред дома му дошли шест "врачки - такива, които – "само, като го пипна и си готов". Не може да ги изпъдим, като оси".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?