БСП е готова да подкрепи идеите на правосъдния министър

Мая Манолова

БСП би подкрепила съдебна реформа, изготвена от правосъдния министър, защото тя се прави от три правителства – от служебното правителство на Марин Райков, от Зинаида Златанова от кабинета "Орешарски", както и от настоящия министър Христо Иванов. Това обяви депутатът от БСП Мая Манолова в понеделник пред бТВ.

Тя призова правосъдният министър да внесе по-бързо предложенията си в Народното събрание, за да може да започне тяхното обсъждането, а не да се говорят празни приказки. Според Мая Манолова вече има достатъчно подкрепа и сред съдийската общност, за да започне реформирането на системата.

През тази седмица правителството трябва да приеме актуализираната стратегия за съдебна реформа, а след Нова година трябва да я внесе за обсъждане в Народното събрание. Документът предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия, както и независим одит на държавното обвинение.

Според Мая Манолова, разговорът за проблемите на съдебната система не е започнал с думите на френския посланик Ксавие дьо Кабан за "гнилите ябълки", а е "свършил тогава, защото всички знаят много добре за това". Тя допълни, че има съдии с икономически и политически зависимости.

В същото време Манолова каза, че слабостта в изявлението на френския посланик е в това, че той защитавал конкретна фирма и интерес.

"Това поведение е обречено и предварително някой френски посланик и политик да произнася присъда, че даден магистрат е свързан с някакво влияние, е недопустимо", каза Манолова.

Тя допълни, че в съдебната система има и много "здрави ябълки". По думите на Манолова създаденото чувство на непоносимост и нетърпимост към нередностите в системата изисква предприемането на истински мерки.

"Време е количествените натрупвания с отрицателен знак да се превърнат в качествени промени”, подчерта тя.

Манолова коментира и искането на лидера на ДСБ Радан Кънев за оставка на Висшия съдебен съвет. Тя обясни, че Кънев няма никаква парламентарна подкрепа за искането си - не само сред ГЕРБ и партньорите в управлението, а дори и в Реформаторския блок.

"Радан Кънев може би не забелязва, че парламентарната квота във ВСС беше избрана от мнозинство, доминирано от ГЕРБ. Защо Радан Кънев си мисли, че ГЕРБ пак в мнозинство може да избере различен ВСС?”, попита Манолова.

В събота заместник-председателят на АБВ Румен Петков също каза, че партията му не подкрепя смяната на кадровиците на Темида.

Мая Манолова обясни, че за да има промяна във ВСС, трябва да има качествено нови правила за избора на неговите членове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?