Лидерът на “Движение 21” Татяна Дончева:

БСП е в лоша кондиция, а Станишев толерира ибрикчии

Бившият премиер 3 години не финализира договора за "Белене", а сега върти референдум

БСП е в лоша кондиция, а Станишев толерира ибрикчии

Кондицията на БСП година преди изборите е лоша, партията не се е променила от 2009 г. досега, председателят ѝ Сергей Станишев не се е развил като лидер за 10 години, а сега толерира ибрикчии като Антон Кутев, които говорят глупости. Такава диагноза даде на партията си лидерът на Движение 21 и член на Националния съвет на БСП Татяна Дончева.

"Не искам да коментирам "СПИН скандала" с Антон Кутев, защото не искам да се занимавам с глупости. Това е лидерски проблем в партията, свързан с подбора на хората. Не може подобни думи да излизат от устата на говорителя на партията”, каза Дончева в понеделник пред Нова телевизия.

Кутев предизвика шумен вътрешен скандал в БСП с пусната публично "шега", че социализмът е като СПИН, защото е нелечим и се предава по наследство или полов път. Враждуващите лагери и групи в партията започнаха да се карат трябва ли и как да бъде наказан секретарят по медийната политика Кутев.

Според Дончева Кутев системно говори глупости и на всяка поредна можем да кажем "какво толкова". “Той е заслужил говорител, но на Сергей Станишев. Той чисти с парцала и кофата пред вратата на Станишев. На такъв човек в едни по-други времена му се викаше ибрикчия", допълни тя.

Дончева не приема и мнението на Сергей Станишев, че времената на комунизма, когато се наказваше за вицове, вече са отминали. По думите ѝ Станишев може да знае от баща си за какво се е наказвало преди години, но в момента не може да се поощрява говоренето на глупости от страната на официалния говорител на партията.

Лидерът на Движение 21 обясни също, че кондицията на БСП преди годината на избори не е добра.

"По-лошото е, че от 2009 до 2012 и след 2012 година май няма някаква промяна и това може да го види всеки симпатизант, член и дори страничен човек", каза тя.

“Има проблеми как изглежда партията, къде се намира тя в момента в българското политическо пространство, ползва ли се с доверие, хората считат ли я за сериозна или считат, че това е един слаб отбор зад голяма табела", каза Дончева.

По думите ѝ левицата върви по пътя на сините, при които "в момента в СДС се състезават Карлово със Свищов". Но БСП, “като по-възрастен организъм, по-бавно тече болестта и те не вземат никакви мерки това да се преодолее." Според нея тези мерки трябва да започват със смяна на ръководството на БСП.

Дончева не пожела да прогнозира какво има предвид Първанов, говорейки, че ще присъства активно в политиката, защото се усещал като човек, който може да “отстоява лидерска позиция и да я налага”.

Тя обаче повтори, че така, както я кара, "БСП не е далеч от времето, когато ще бъде по същия начин сведена до състезания на два провинциални града в битка за някакво лидерство."

“Чакам 10 години Станишев да се развие като политик и да обещава всеки път, че някакви нови работи ще прави, големи преобразувания, партията ще изглежда по друг начин. Сегашните управляващи могат спокойно да купят следващите избори по начин, по който на тях им се иска. Не може наличните политически субекти да чакат от само себе си нещата да се случат“, изтъкна Дончева.

Според нея темата на БСП трябва да бъде отстраняване на "простотията и чалгарщината" от властта. Това минава през смяна на ръководството на левицата и даване път на младите хора в партията, настоя тя.

По нейни наблюдения който и от младите хора около 30-35 годишна възраст в партията покаже лидерски качества, е бил отстраняван, за да се осигури комфорт на Станишев.

“И накрая за комфорта на Станишев около него е Кутев, Вигенин и още няколко ибрикчии. Какво от това? Това не дава сила на партията. За да изведете тази генерация, 30-35-годишните, наистина се нуждае партията от една ръководна група в момента”, обясни още бившият депутат.

Ако това се случи, според Дончева има шанс БСП да се приведе в кондиция до вота догодина.

Като негативен пример за “нови лидери”, обаче членът на Националното ръководство на партията даде Драгомир Стойнев.

“Ако погледнете, е доста, доста флексибилно момче. Той е влязъл откъм Първанов, пък откъм Станишев, пък прекрасно се вписа в кабинета на Станишев, пък, общо взето, той е такъв каучуков - може да се огъва навсякъде. Въпросът е, че той се представи на конгреса като човек, който не може здраво стъпил на земята да прецени ситуацията, не може да си прецени ходовете и всеки момент, вкаран в голямата битка, просто прегоря с неадекватни неща, които говори, и с начина, по който ги направи. Това е встрани от публиката. И сега не е въпросът да правим разбор на Драго. В Драго има много хляб и мисля, че ако му се даде малко повече време да преодолее това, което се е случило”, коментира Дончева по адрес на Драгомир Стойнев, който на партийния конгрес през май се кандидатира за председател на БСП, но после оттегли кандидатурата си. Същото направи и бившият президент и лидер на БСП Георги Първанов.  

На въпрос дали именно инициативата за референдум за АЕЦ "Белене" ще бъде козът на БСП ѝ в предизборната кампания, Дончева отрече такъв сценарий.

“Как да ви бъде козът "Белене", като Станишев три години не подписа договора? Вместо сега да върти референдум и всякакви други работи, всичко беше в ръцете му, седеше на бюрото му. Ако е искал да финализира договора, да е финализирал, да е подписал двете приложения, защо не ги е подписал? Защо не ги е подписал, а сега въртим референдум за "Белене" и какво ли не?”, запита риторично Дончева.

На въпрос защо, при това положение, Станишев заема отговорни постове като председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и вицепрезидент на Социнтернационала, Дончева на свой ред запита: "Ама да стане и на сто социнтерна, това представя ли БСП в друга картина в страната?"

"Когато, когато вас ви избират за кмет на Злокучене, дали ви харесват в Лондон, дали ви харесват в Плевен, няма никакво значение. Като ви избират за кмет на Злокучене, трябва да ви харесват в Злокучене. Така че бъдете така добър да се харесате там, където ще ви избират", каза Татяна Дончева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?