След едноседмично мълчание

Кутев уж се извини за СПИН-скандала чрез партийния пресцентър

Корнелия Нинова ще постави въпроса и на пленума нa БСП

Кутев уж се извини за СПИН-скандала чрез партийния пресцентър

След едноседмично мълчание секретарят по медийна политика на БСП Антон Кутев, който сравни партията си с "чумата на 20-ти век“ – СПИН и обясни, че членството в соцформацията се предава по полов път или по наследство, проговори.

След като редица знакови фигури в левицата поискаха оставката на Кутев, а Контролната комисия разгледа жалби срещу него и го призова да се извини, депутатът не събра смелост да го направи лично. Той избра удобния вариант – да поиска прошка чрез обръщение, разпратено от пресцентъра на левицата.

Очаквано, извинението му не беше за произнесените думи, които от лагера на Първанов твърдят, че са засегнали редовите социалисти. Кутев и пресцентърът на БСП са избрали по-скоро формата на обръщение към противниците си в партията.

“Извинявам се на всички социалисти, които не могат да си вършат работата заради измисления скандал от последните дни”, заявява депутатът в изявлението си, разпространено от пресслужбата на БСП, на бланка на парламентарната група на "Коалиция за България".

"Съжалявам, че вместо да звучат нашите алтернативни предложения и критики към ГЕРБ, обществото се занимава с несъществена и изкривена дискусия. Съжалявам, че дадох повод на определени хора да демонстрират лични амбиции и неосъществени схеми отпреди Конгреса за сметка на социалистическите ценности”, допълва депутатът, като избягва да акцентира върху сексуалните препратки от интервюто си пред електронното издание “Всеки ден”.

“Съжалявам, че думите ми се използват във вреда на БСП. Съжалявам, че някои хора се почувстваха обидени от това, че проявих ирония към собственото си семейство. Като политик съм си направил изводите", казва Кутев.

Потърсена за коментар Корнелия Нинова, която първа поиска извинение от Кутев, заяви пред Mediapool, че от този момент нататък ще говори по СПИН-темата само пред предстоящия пленум на БСП.

“Изразих позиция от името на много социалисти, които ме упълномощиха за това. В последните дни се правят опити да се внуши, че става дума за лични амбиции, за битки на лобита в БСП и за следконгресен реваншизъм”, заяви тя.

“Не споделям това мнение”, обясни Нинова. Според нея така се измества същността на спора , който е принципен и се отнася до авторитета на БСП, моралния образ на партията и стила ѝ в публичното говорене.  

Преди дни от Контролната комисия на БСП препоръчаха на Антон Кутев да се извини и то незабавно и недвусмислено заради това, че сравни партията със СПИН. Председателя на т. нар. сред социалистите “Страшен съд” Мая Манолова дори окачестви изказването на съпартиеца си като “откровена глупост”.

Изказването на червения депутат предизвика няколко по-бурни реакции в редиците на социалистите и дори искания той да си подаде оставката.

Колегите му, причислявани към лагера на бившия президент Георги Първанов – Румен Петков и Корнелия Нинова, поискаха от Кутев да напусне поста си. Млади социалисти пък организират протест пред партийната централа идната седмица.

На този фон лидерът на БСП Сергей Станишев обясни, че партията му отдавна била скъсала с миналото си под формата на БКП и не е редно да се наказва някой за разказване на виц.

Споделяне

Още по темата

Още от България