БСП готова да прегази законите, но да вземе боклука на София

БСП готова да прегази законите, но да вземе боклука на София

Депутатите от БСП си признаха в прав текст, че са готови на всичко, за да изземат от местната власт и да предоставят на държавата бизнеса с боклука на София, възлизащ към момента на над 80 млн. лв. годишно.

Обсъждането на проектозакона, изготвен спешно по поръчка на премиера Станишев в последния месец от управленския мандат, започна в петък, след като само липсата на кворум попречи това да стане предния ден.

По време на дебата социалистите дори и не направиха опит да прикрият предизборния характер на законодателната инициатива. Почти всяко тяхно изказване внушаваше, че макар законът да е оспорван от Брюксел и да е безпрецедентна намеса на държавата в делата на местната власт, причина за него е несправянето на столичния кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ако законът бъде приет, в държавния бюджет ще постъпват средствата от такса "смет" на столичани, а правителството ще получи право да определя нейния размер. Изпълнителната власт ще получи право на ползване на до 20% от капацитета на регионалните депа.

От ГЕРБ и парламентарната опозиция заявиха, че проектозаконът нарушава конституцията, тъй като изключителни правомощия на местната власт се прехвърлят в ръцете на изпълнителната. ДСБ, СДС и РЗС обвиниха правителството, че преследва предизборни политически, но и икономически интереси. От Националното сдружение на общините също излязоха с декларация, които осъждат действията на управляващите като незаконни.

"Въпросът за боклука на София е вън от законите на България и вън от европейските норми. Може текстовете на този закон да не са най-добрите, да не са в пълно съзвучие със другите закони на България, но ние трябва да решим този наболял и загнил като балите проблем", отвърна шефът на екокомисията Георги Божинов (БСП).

Той попита дясната опозицията защо бившия кмет на София Стефан Софиянски не е построил "завод" преди 10 години. Позицията на червените на този етап се поддържа само от ДПС, а НДСВ е против приемането на изричен закон. Жълтите дори се опитаха с процедурни хватки да блокират гласуването на текстовете като първи поискаха поименна проверка на кворума.

"В този закон ясно прозират икономически интереси. Целта е преди избори да се преподпишат договорите с почистващите фирми и да се оправдаят отпуснатите 10 млн. лева за дейността на кризисния щаб", заяви по време на дебата бившият екоминистър Евдокия Манева (ДСБ).

Според нея ЕС ще се намеси, ако Народното събрание приеме този закон. Манева предупреди още, че ако общините загубят право да ползват 20% от капаците на регионалните депа, ще се наложи да строят такива предсрочно.

"Хаосът в този сектор ще стане още по-голям", коментира депутатът.

Председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов отхвърли упреците за "икономически интереси" и противоконституционност на закона. От думите му излезе, че законът няма да е противоконституционен, защото е закон.

"Действията са достатъчно конституционносъобразни, защото ще бъдат предприети след приемането на специален закон", обясни Найденов.

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев избра вече утвърдения си подход на разобличител, като изтъкна, че неговата партия има информация как бъдещите фирми, които ще се включат в почистването на града, вече са обещали 10 млн. евро на управляващата коалиция, ако законът бъде приет. Това щяло да стане на два транша – един преди и един след подписването на контрактите. Янев обеща по-пълна информация около фирмите впоследствие.

"Трябва да бъде балиран боклука на тройната мафия и с помощта на Вълка (Румен Гайтански - бел.ред.) да бъде извозен до сметището, където да бъдат депонирани и да започне процеса по рекултивация", образно описа своите намерения Янев.

От Европейската комисия вече изпратиха писмо до правителството, в което се казва, че ако подобен закон бъде приет, то това може да постави под въпрос отпускането на европари за строеж на завода за столичната смет.

Междувременно министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, който ще отговаря пряко за боклука на града ако закона бъде приет, прогнозира, че до 3 години завод за боклука няма да бъде построен. В същото време той не отхвърли и възможността сметта отново да бъде балирана след затварянето на депото в Суходол.

"Този път обаче това ще става само с парите на софиянци. Досега правителството е дало 100 милиона лева за балите", заяви Гагаузов. Според него изграждането на завода ще остане ангажимент на Столичната община, а внесеният от МС закон е временна мярка на държавата да реши трайно този проблем.

Законът ще бъде приет от НС най-рано другата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?