БСП готова на консултации с ГЕРБ за бъдещото управление

Миков не обеща нищо конкретно, но остави широка врата за договорености

Михаил Миков. Сн. БГНЕС

БСП ще участва в консултации с ГЕРБ за формиране на управление на страната, заяви лидерът на партията Михаил Миков във вторник, след като предишния ден Бойко Борисов съобщи, че канят социалистите на нови преговори, въпреки неуспеха на първите. Единственото уточнение, направено от Миков за типа кабинет, в който биха участвали, беше, че той не трябва да е доминиран от десни партии.

Според източници на Mediapool от БСП, социалистите биха се включили в "балансирано" правителство и ако освен ГЕРБ в него влезе още една определяща се за дясна формация, коалицията трябва да е четворна заедно с "някой по-ляв", като единствената опция е АБВ.

Първият и най-предпочитан партньор за ГЕРБ е Реформаторският блок (РБ), стана ясно от изявлението на Бойко Борисов в понеделник, когато бе отправена оферта за нови разговори с РБ, БСП, Патриотичния фронт и АБВ. РБ обаче едва ли ще се съгласи да влезе в правителство заедно с БСП и отцепилата се от нея партия на бившия президент Георги Първанов.

Дори да не участват в кабинета, от БСП неофициално казват, че е възможно да предоставят своите 39 гласа за постигането на конституционно мнозинство по различни теми. Първата е избирането на главен съдебен инспектор, какъвто вече две парламента не успяха да назначат.

На пресконференцията, дадена след заседанието на Изпълнителното бюро във вторник, Михаил Миков бе крайно уклончив и внимаваше да не се ангажира с нищо, за разлика от заявките в изборната нощ на 5 октомври, когато обяви, че полученият резултат им отрежда ролята на опозиция в бъдещия парламент.

Преди ден Бойко Борисов формулира очакванията и нагласите си към БСП така: "Европа се управлява от ЕНП – ПЕС". "Да преговаряме още веднъж с БСП дори не за управление, а по теми, които бихме могли като безспорно отговорна лява партия член на ПЕС да поемат като ангажимент, също би било голям успех".

Запитан дали е възможно ГЕРБ и БСП "да седнат на една маса" и да има правителство между тях, Миков отвърна, че сядането на една маса е възможно, стига "масата" да не се разбира като софра, а като отговорност и принципност, каквато в момента е претенцията на Бойко Борисов, за което лидерът на социалистите го поздрави.

БСП се отнася отговорно към управлението и към съставянето на изпълнителна власт, заяви в експозето си пред журналисти партийният лидер. Впоследствие той отказа да уточни какво е имал предвид и добави: "Ако искате го приемете и като лапсус".

От левицата не уточниха на какви компромиси са готови. По думите на Миков те могат да стигнат до там, докъдето отделната партия не прецени, че ще бъде нарушена отговорността пред онези хора, които подкрепят тази партия. "Това е един от големите проблеми - през последното десетилетие аритметиката сякаш взимаше връх над политическата отговорност и днес всички берем плодовете на това", коментира председателят на БСП.

Той уточни още, че социалистите продължават да отстояват позициите, заради които са получили доверието от избирателите – по-справедливо данъчно облагане, по-справедливо разпределение на данъчната тежест, семейното подоходно облагане, индустриализация и развитие на българската индустрия, стимулирано с мерки на държавата, реализация на големите проекти в енергетиката. Миков каза, че в енергетиката ще настояват за реализиране освен на проекта "Южен поток", но и на АЕЦ "Белене".

Впоследствие заяви, че в дясно правителство партията му няма да участва, но отново напомни, че в консултациите ще се разговаря за възможни отстъпки.

По неофициална информация на Mediapool към момента левицата не е склонна да отстъпи за плоския данък. "Преди време Борисов беше казал, че и на него му се струва по-справедливо, може пък и да склони", казаха от левицата.

По думите на Миков няма да има промяна в преговорния екип на БСП, съставен от Янаки Стоилов,Атанас Мерджанов и Захари Георгиев, които миналия понеделник се срещнаха с триото на ГЕРБ Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Миков допълни, че ще се включи с удоволствие в преговорите, ако на тях присъства и лидерът на ГЕРБ. Борисов вече обясни, че и вторият кръг от преговори ще се водят без него, а той би се включил накрая, при постигане на коалиционно споразумение.

"Няма да бъдат искани постове, такъв въпрос не е обсъждан на този етап", отвърна Миков на въпрос ще поискат ли БСП министерски постове при преговорите.

По отношение на твърдението на Бойко Борисов, че БСП е пратена в историята на последните избори, Миков коментира, че "актуалните политици не трябва да имаме моралното самочувствие да даваме исторически оценки". Тенденцията на тези избори показва различни пътища на всяка от политическите партии, включително на победителите. Няма смисъл актуалната политическа отговорност да се подменя от исторически оценки - БСП е приела в своята история много подобни оценки, каза Миков.

Запитан дали ще инициира разговори за общи действия с АБВ като единствената друга лява партия Миков отвърна отрицателно и добави, че самите АБВ нямат претенция да се определят като лява партия. "Вчера един народен представител от тях потвърди, че няма ляво и дясно - цитирам г-н Кирил Цочев, според когото не е важна лявата или дясната политика, а стабилното управление. Ние не споделяме тази позиция и това е разграничителната линия между нас", коментира Михаил Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от България