БСП и браншовици ще обжалват поскъпването на газа

Браншови организации с юридическата помощ на БСП ще обжалват пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) за увеличение на цената на природния газ с близо 30% от 1 април. Това съобщи лидерът на социалистите след среща с представители на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, Българската асоциация на металургичната индустрия, "Произведено в България", Федерация на потребителите, Асоциация на месопреработвателите в България и Българска камара на химическата промишленост.

По принцип след всяко вземане на решение на комисията има 14-дневен срок за оспорване пред ВАС.

Организациите се оплакват, че поскъпването на синьото гориво ще се отрази върху цените и конкурентността им. За да оспорят решението на КЕВР обаче ще им трябват далеч по-сериозни мотиви от тези. Освен това досегашната практика от оспорването на ценовите решения на регулатора сочи, че докато съдът се произнесе се влиза в нов ценови период. Така дори и ВАС да е отсъдил срещу КЕВР, каквито случаи има, регулаторът обикновено прегласува и потвърждава старото си решение, а междувременно то вече не е валидно заради следващото такова. При газа, чиято цена се определя на три месеца, пък действието на решенията е съвсем скъсено.

След конституирането на новия парламент БСП ще настоява за дебат с КЕВР заради увеличението на цената на природния газ.

"В първите дни от работата на новия парламент да поканим КЕВР и да направим една много широка дискусия, като поканим и тях, българските производители от различните индустрии, за да може КЕВР да изложи мотивите си и механизма, по който вземат това решение и да стане наистина една обществена дискусия, каквато не се състоя в КЕВР преди да вземе това решение", обяви председателят на БСП.

Социалистите искат да се запази практиката да има комисия за контрол на енергийния регулатор в Народното събрание, стана ясно още то думите на Нинова.

След като се види как ще се повишат цените след увеличението на природния газ, БСП ще внесе законопроекти за увеличение на доходите и пенсиите, каза още лидерът на социалистите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?