Трайчо Трайков: Газът може да поевтинее с 30-40%, ако България поиска това от "Газпром" чрез ЕК

Трайчо Трайков: Газът може да поевтинее с 30-40%, ако България поиска това от "Газпром" чрез ЕК

България не трябва да изпуска срока, поставен от Европейската комисия при преговорите ѝ с "Газпром", страните членки да изложат исканията си към руския газов гигант, предупреди в Трайчо Трайков от "Нова Република" в неделя пред БНР.

Антимонополното разследване на ЕК срещу "Газпром" вече е в заключителна фаза и руската компания пое задължения, за да избегне глоби. Брюксел даде срок на страните членки да изложат конкретните си искания към "Газпром". Служебният кабинет досега не е казал за какво ще настоява България.


"Срокът за това тече. Той беше седем седмици. Част от тях вече изтекоха и ще изтече, преди да има ново правителство, но ефектът трябва да бъде - цените в България да са като в Германия - това е. Цената за България трябва да е свързана с цената за Германия и разликата да е само в транзитните такси. Това означава 30-40 процента, че и повече, по-ниска цена за България. Второто ни голямо искане трябва да е свързано с транзитните такси и третото искане трябва да е в посока на това, доставките за България да продължат да минават по най-евтиното и късо трасе през Украйна и през Румъния", заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Антимонополното разследване на ЕК беше започнато от Брюксел още през 2011 г. след оплакване на българската компания "Овергаз инк.", че е възпрепятствана да използва газопреносната мрежа на страната, която според тогавашните твърдения на системния оператор "Булгартрансгаз" е резервирана от руската компания.

За да бъде прекратено разследването, "Газпром" поема ангажимент да не пречи на свободната търговия с газ и така да промени договорите с клиентите си, че на всеки две години цената по тях да може да се предоговаря.

Трайчо Трайков коментира и друга актуална тема – официалните данни на финансовото министерство, оповестени благодарение на съдебен иск на "Нова Република", че "Лукойл" държи монопол върху данъчните складове за горива.

Трайков отхвърли като несъстоятелни аргументите на "Лукойл", че само 4 от общо 118 данъчни склада с лиценз от Агенция "Митници" са техни. Важен тук е мащабът, а не бройката, каза той.


"През 2011-та година 80 % от складовите капацитети се държаха от две фирми. Сега 90 % вече се държат само от една фирма. Тук говорим за капацитет на складовете. Отговорът малко е в жанра: Ние имаме много, обаче до нас има три сергии. Така че - как така ние ще доминираме пазара? Не е вярно", заяви Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес