България не е готова с отговор на офертата на "Газпром" за новите цени

Възможно е да искаме удължаване на срока, бизнесът и "Нова република" искат информация

България не е готова с отговор на офертата на "Газпром" за новите цени

България все още няма позиция по предложението на "Газпром", което би трябвало да доведе до понижение на цената на газа, и е възможно да поиска удължаване на срока за отговор до Европейската комисия, която подготвя обща позиция. Това съобщи правителствената пресслужба след срещата на служебния премиер Огнян Герджиков с представители на политическата коалиция "Нова Република" Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов.

Срещата беше поискана от "Нова Република" заради бездействието на правителството и държавата относно възможността за предоговаряне на цените на природния газ с "Газпром". Срокът за това, даден от ЕК, изтича на 4 май 2017 г..

По време на срещата са били обсъдени действията, които българската страна предприема за защита на националните интереси във връзка с антимонополното дело на Европейската комисия (ЕК) срещу "Газпром".

Министърът на енергетиката Николай Павлов е информирал, че в момента държавните дружества "Български енергиен холдинг", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" работят усилено за изготвяне на детайлни анализи на предложенията за поемане на ангажименти, които "Газпром" внесе в ЕК.

Експерти на Министерството на енергетиката и на компаниите внимателно оценяват ефекта от евентуалното поемане на ангажиментите върху действащите газови договори на България и като цяло върху пазара на природен газ в страната и региона, се казва в правителственото съобщение.

В сряда представители на министерствата и на трите енергийни компании ще участват в обсъждане по темата на международен газов форум във Варшава, организиран от Министерството на енергетиката на Полша.

Антимонополното дело на ЕК срещу "Газпром"

През септември 2011 г. ЕК предприе антимонополно разследване срещу "Газпром", в резултат на което стана ясно, че бизнес стратегията на руската компания се основава на фрагментиране и изолиране на газовите пазари в Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България.

 

Резултатът от това разследване беше оповестен на 13 март 2017 г., когато ЕК публикува ангажиментите, които "Газпром" е готова да поеме, за да отговори на опасенията за ограничаване на конкуренцията на газовите пазари.

 

Предложението на руската компания е премахване на забраната за реекспорт на газ по дългосрочните договори и сключване на договори за междусистемен обмен. В същото време "Газпром" въвежда допълнителни условия за пренос на газ до точка на доставка, различна от тази по дългосрочните договори - допълнителна такса, минимално количество от 100 млн. куб. м и минимална продължителност от 12 месеца.

 

"Газпром" дава възможност за преразглеждане на дългосрочните договори за доставка на газ на всеки две години по желание на клиента. В случая на България – това е държавната "Булгаргаз", така че цената да съответства на западноевропейските газоразпределителни възли.

 

Освен това руснаците искат да се оттеглят искания, получени чрез използване на господстващо положение. "Газпром" се ангажира да не иска обезщетения заради прекратяване на проекта "Южен поток".


На 13 март ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища по представените от "Газпром" ангажименти.

Към момента България все още не е представила своето становище. "Възможно е след финализиране на анализите българската страна да поиска удължаване на срока за отговор", се казва в правителственото съобщение.

"Нова Република": Цените на газа може да паднат до 40%

Ако се проведат преговорите с "Газпром" както трябва, това означава цени на природния газ с 30-40 % по-ниски спрямо сега и спестяване на около 500 милиона лева годишно, заяви Трайчо Трайков след срещата с премиера Огнян Герджиков.

"Газпром" вероятно са злоупотребили с господстващото си положение и в резултат България е плащала значително повече отколкото е трябвало, смята Трайков.

Според него от преговарящите зависи как тези значително по-високи цени да се изяснят, с какви референтни стойности да бъдат обвързани и как и колко да получим за надплатеното досега на "Газпром".

"Добре проведени преговори биха означавали много по-евтин газ за битовите потребители, много по-ниска цена на парното и топлата вода и доста по-поносима за индустриалните ползватели, което означава и увеличен икономически растеж", посочи Трайков.

Правителството е съставило работна група по проблема, макар и доста по-късно от необходимото. В тази работна група трябва да се включат и представители на бъдещите управляващи, смята Трайков. По думите му това тяхно предложение е било прието от Огнян Герджиков.

Според Трайков България трябва да изисква в преговорите цената на природния газ за страната ни автоматично да се обвърже с по-ниските западноевропейски цени.

Бизнесът също иска информация от кабинета за преговорите

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) следи внимателно действията на Европейската комисия, свързани със съмненията ѝ за злоупотреба с господстващо положение на "Газпром" на пазарите в Централна и Източна Европа.

Бизнес асоциацията подкрепя усилията на ЕК за постигане на равнопоставеност на страните членки на ЕС във взаимоотношенията им с "Газпром" и "Газпром Експорт", които се явяват компании с господстващо положение на пазара на природен газ в България.

АИКБ настоява българската позиция да подкрепи Европейската комисия, която да превърне поетите ангажименти в задължителни за "Газпром" и "Газпром Експорт".

Едновременно с това от АИКБ подчертават, че стратегическите цели на българската страна в тези преговори са следните:

 

- Постигане на обща доставна цена на природния газ за Европейския съюз, като разлики на цените за отделните страни от ЕС да възникват единствено в резултат на различните транспортни разходи за пренос на природния газ.

 

- Постигане на уеднаквяване на транзитните такси за руски природен газ през различните страни от Европейския съюз, като се отчита фактът, че таксите за транзита на природен газ през България са по-ниски, отколкото в останалите страни от ЕС.

 

- Постигането на тези цели е желателно да стане в рамките на общонационално политико-икономическо съгласие, което би трябвало да се постигне в Народното събрание или в Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

- Като още един път изразяваме своята подкрепа за усилията на Европейската комисия и на българското правителство да постигнат равнопоставеност на страните членки на ЕС, в частност на България по отношение на доставките на природен газ от страна на "Газпром", ние отправяме молба за допълнителна информация за начина, по който българската страна поставя въпроса за уреждането на проблема с балансирането на предварително заявено количество и реално получено количество природен газ и произтичащите от този дисбаланс неустойки и допълнителни плащания по договорите с "Газпром".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?