Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Газпром" разхлаби хватката над България и Източна Европа

Конкурентни цени за осем държави обеща монополистът, за да избегне солени глоби от Брюксел

18 коментара
"Газпром" разхлаби хватката над България и Източна Европа

Руският монополист "Газпром" е поел ангажименти да въведе конкурентно ценообразуване за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, да разреши на държавите да препродават свободните им количества руски газ чрез реекспорт, да им осигури достъп до западноевропейските газови хъбове и да се откаже от непазарни преимущества, получени за сметка на контрола върху газотранспортната и газоразпределителната инфраструктура.

Концертът разхлабва хватката си над Югоизточна Европа, за да се избегне солена глоба от Европейския антитръстов орган, който уличи "Газпром" в злоупотреба в господстващо положение на газовия пазар в Източна Европа. Компанията бе заплашена от глоба до 10 процента от оборота си за 2016 г.

Европейската комисия оповести в понеделник представените от "Газпром" ангажименти в отговор на опасенията на Брюксел за злоупотреби и засегнатите осем държави имат седем седмици да представят своите становища по предложенията на руснаците. ЕК публикува и коментарите си за всяка от засегнатите в казуса страни.

В бележките на Брюксел се посочва, че "Газпром" е изолирал българския пазар на газ чрез териториални ограничения в договорите с "Булгаргаз". Държавното дружество нямаше право да извършва свободен пренос на руския газ през българската граница и това бе проблем за извършването на обратен поток на газ от Гърция към България. След започналото от Брюксел антитръстово производство "Газпром" е премахнал изричната забрана за износ от всички свои договори за доставка в България, чийто срок все още не е изтекъл.

Падането на контрола на руския концерн над обемите на всички входно-изходни точки на газопреносната ни мрежа ще позволи цялостно междусистемно свързване между Гърция и България и ще интегрира българския пазар с регионалния и европейския, посочват от ЕК.

По-често предоговаряне на цените

В хода на антитръстовото разследване ЕК е успяла да извоюва от "Газпром" правото "Булгаргаз" да иска от доставчика си предоговаряне на цената на газа, ако предлаганата от руснаците тарифа се различава от ценовите референтни стойности в Западна Европа, включително цените в конкурентните газоразпределителни възли. Това ще гарантира, че българските цени на газа са по-тясно обвързани с цените, определени в онези части на ЕС, в които има и други източници на газ и цените са конкурентни.

Подобно преразглеждане на цените, заложено в договорите, ще се прави по-често и графикът за извършването му ще се рационализира. А един по-интегриран газов пазар в Централна и Източна Европа, за който ще допринесат ангажиментите на "Газпром", е сам по себе си стимул за гарантирането на конкурентни цени.

Без претенции за спирането на "Южен поток"

"Газпром" е поел ангажимент да оттегли исканията се във връзка с прекратяването на проекта "Южен поток“, получени чрез използване на пазарна позиция. Концернът се е ангажирал да не иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта "Южен поток“. Без да се засяга въпросът дали тези искания са били валидни на първо място, това ще даде на засегнатите български дружества така необходимата сигурност за бизнеса, смятат от ЕК.

"Газпром" е обещал кончателно ще премахне всички клаузи за сегметиране на пазара от договорите си за доставка на газ с клиенти от Централна и Източна Европа. Така България ще могат да изнасят газ за други пазари в ЕС и да внасят газ от тях без никакви ограничения, произтичащи от договорите за доставка на "Газпром".

Концернът също така ще предостави на българския оператор на газопреносната инфраструктура "Булгартрансгаз" контрола над трансграничните потоци на газ и ще улесни сключването на споразумения за междусистемно свързване между България и съседните ѝ държави от ЕС, по-специално Гърция.

Възможност за реекспорт на руския газ

Друг ангажимент на руския монополист е да даде на "Булгартрансгаз" възможност за извършването на пренос на газ от други части на Централна и Източна Европа до България чрез операции, подобни на размяна. По този начин българските клиенти ще могат да търсят алтернативни доставчици на газ дори преди да бъде готова свързващата инфраструктура със съседните им държави.

"Смятаме, че с ангажиментите на "Газпром" ще се даде възможност за свободен пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа. Тези ангажименти разсейват опасенията ни по отношение на конкуренцията и осигуряват перспективно решение в съответствие с правилата на ЕС. Всъщност те спомагат за постигането на по-добра интеграция на газовите пазари в региона. Това е от значение за милиони европейци, които се нуждаят от газ, за да отопляват домовете си и да осигуряват енергия за бизнеса си", коментира еврокомисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер.

В срок от седем седмици след публикуването на поетите от "Газпром" ангажименти в Официалния вестник на Европейския съюз, засегнатите държави ще могат да предоставят своите становища. Като вземе предвид всички получени коментари, Комисията ще приеме окончателно становище дали ангажиментите представляват задоволителен отговор на свързаните с конкуренцията опасения на Комисията.

От Брюксел допълват, че в по-общ план ефективната конкуренция на централно- и източноевропейските газови пазари не зависи единствено от прилагането на правилата на ЕС за конкуренцията, но и от инвестиции в диверсификацията на доставките на газ, целенасочено европейско и национално законодателство в областта на енергетиката и правилното му прилагане. Ето защо основен приоритет е създаването на Европейски енергиен съюз, заявяват от Еврокомисията.

От "Газпром" коментираха, че се надяват неговите предложения да бъдат оценени положително и в най-скоро време да приключи антимонополното разследване.

"Задълженията, представени от "Газпром", са резултат от значителна работа и показват готовността ни да разгледаме в установения ред съответните опасения на Еврокомисията по въпросите на газовия пазар. Надяваме се, че ЕК - и в крайна сметка пазарите - ще отговарят положително на нашето предложение, което трябва да позволи да се придвижи напред процедурата и делото да приключи в най-близко бъдеще", заяви вицепрезидентът на газовия концерн Александър Медведев, цитиран от ТАСС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #18

  издишате, вЭлкоооо, какъвто и газ да дойде..., когато и да дойде..., рУсия вече НЯМА да продава в ЕС (България) на "своите" цени! - ще продава на каквито АЗ (ЕС-България) й кажа! И това вече се случва. А когато дойде и азерския газ, на така наречена държава рУсия ще й се наложи и до го подарява тоя газ, ако иска изобщо към Европа да тече нещо от нЭйнитЭ тръбичкы... :-))

 2. Bлaдo
  #17

  издишате, вЭлкоооо, какъвто и газ да дойде..., когато и да дойде..., рУсия вече НЯМА да продава в ЕС (България) на "своите" цени! - ще продава на каквито АЗ (ЕС-България) й кажа! И това вече се случва. А когато дойде и азерския газ, на така наречена държава рУсия ще й се наложи и до го подарява тоя газ, ако иска изобщо към Европа да тече нещо от нЭнитЭ тръбичкы... :-))

 3. velko
  #16

  От Гърция можем да внасяме газ едва след построяването на петролопровода "Бургас-Александропулис.Гърците не са лесни. На Европа в близките години ще са необходими над 510 милиарда куб.м. газ/год. Капацитета на азерската тръба е 10 милиарда/год.Къде сте Вие? Не проливайте крокодилските си сълзи напразно.

 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #15
 5. Румънският министър на енергетиката Тома Петку е издал разрешение за строежа на газопровод, който ще свързва България, Румъния, Унгария и Австрия (BRUA – тази абреватура е използвана от изданието) Romania-Insider.
  „Газопроводът BRUA трябва да свързва Източна и Централна Европа с газовите находища в Каспийско и Черно море. Работата по проекта ще започне до края на годината и газопроводът ще влезе в употреба през 2020 г., когато ExxonMobil и OMV Petrom започнат дейност по добив на природен газ от Черно

 6. анита хегерланд
  #13

  Този въпрос трябва веднага да бъде разгледан не само от специалистите в тази област, но и от тези, които разбират от международно и европейско право. Имаме 7 седмици за отговор!!!

 7. "Огромният проблем на тези "юнаци" е, че Булгаргаз имат договор с Газпром до 2022 година, а природният газ от Азербайджан идва през 2020 година, а няма какво да го правят, защото са поели задължение да пазят делът на Газпром на пазара, а потреблението не расте. Всичко е напаснато така, че Булгаргаз да обслужва само Газпром. Затова и отказват да купуват друг газ освен от Газпром, отказват да обявяват търг за количествата, за газ за балансиране, отлагат и въвеждането на правилата за балансиране на пазара на природен газ.

 8. Ilian Vassilev
  преди 14 часа ·
  Проектът АиДжиБи не е от лесните, най-вече защото от инвеститорите и шипърите /компаниите които ще го ползват/ се изисква да дадат обвръзващи оферти при положение, че днес Бългания не купува и не транзитира чужд газ извън схемите на Газпром. Тоест искат сега пари срещу бъдещи обещания.
  За пет дни в БЕХ и министерството решиха, че са открили мини и че трябва да сменят всичко - нещо което не видяха акционери, включително те самите, външниет партньори, компаниите, ЕС,

 9. отстъпките от страна на "Газпром" - само началото на една радикална промяна на правилата на играта в европейския газов пазар-Fitch анализатори предупреждават: желанието на органите на ЕС, за да се отървете от монопола "Газпром" се наслагва върху рязкото увеличение на производството на втечнен природен газ.
  До 2020 г. в Съединените щати, Австралия, Катар и електрически инсталации за LPG 188 милиарда кубически метра ще бъдат стартирани през годината. Докато LPG отива главно в Азия, но пазара вече

 10. Ана
  #9

  Още едно доказателство че за днешните руски промити мозъци важи само разговор от позиция на силата. Понятия като братство, мир и любов са им непонятни а камо ли справедливo и коректно договаряне за взаимни изгоди. Участието на България в ЕС и НАТО може да се счите за най-благотворното политическо явление в нашата пост-комунистическа история, въпреки разните Гоцевци, Бойковци, Догановци, Станишевци, Пеевци и вся осталая клептократская сво-лоч, която народа си е избрал сам.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.