"Газпром" готви отстъпки пред ЕК за избягване на многомилиардна глоба

От концерна се искат конкурентни цени и свободни газови потоци в Централна и Източна Европа

"Газпром" готви отстъпки пред ЕК за избягване на многомилиардна глоба

Руската компания "Газпром" в скоро време ще отправи към Европейската комисия предложение за уреждане на антимонополното дело, заведено официално от Брюксел през април 2015 г. Това съобщиха от концерна след среща в сряда в Брюксел на зам.-шефа му Александър Медведев с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Газпром" е обвинен в злоупотреба с монополно положение на пазарите на 8 държави в Централна и Източна Европа, включително България, и налагане на високи цени и спъване на конкуренцията. Разследването срещу компанията за нарушаване на правилата на конкуренцията на европейския пазар започна през септември 2012 г.

Според европравилата санкцията може да достигне до 10 процента от оборота на нарушителя за предходната година. При "Газпром" това означава минимум няколко милиарда евро и дори повече, ако се наложи глоба към максималната граница. Според Дмитрий Маринченко от "Фич рейтинг" в най-лошия вариант глобата ще е 5.5 млрд. евро, което ще се отрази зле на концерна, на който предстои погасяване на дълг и обезпечаване на значителна инвестиционна програма.

През цялото време на разследването и след това при преговорите за уреждането на антимонополния спор от "Газпром" обясняваха, че са готови на отстъпки, включително за намаляване на цените и премахване на пречките пред транзита за трети страни, но в Брюксел още нищо конкретно не е внесено.

"Днес бяха проведени конструктивни преговори, в които страните изразиха желание да намерят взаимно приемливо решение и да се придвижим напред",  каза след срещата Вестагер. "Постигнат е прогрес, но все още има да се свърши още много работа", посочи тя

Обсъдени са били задълженията, които трябва да поеме "Газпром", в замяна на прекратяването на производството от ЕК.  Сред тях са осигуряването на свободно преминаване на потоците газ през Централна и Източна Европа и конкурентни цени, съобщава руското издание "Ведомости". Компанията ще трябва да свали и ограниченията за трансгранична препродажба на доставените от нея количества газ за партньори.

Според "Уолстрийт Джърнъл" руската компания ще бъде принудена да се откаже от обвързването на цената на газа в дългосрочните си договори към цената на петрола.

"В момента правим уточнения в нашето официално пълно предложение за уреждане на въпроса и този документ в най-скоро време ще бъде внесен в ЕК", посочи Медведев, цитиран в съобщение на компанията.

Според източници, близки и до двете страни, в момента се търсят компромисни варианти, които да устройват ЕК, а "Газпром" да избегне санкцията.

Развитието по антимонополната процедура идва на фона на разрешеното на "Газпром" от ЕК ползване на повече от 50 процента от мощностите на германския газопровод ОПАЛ (OPAL) при условие, че 10-20 на сто от капацитета му ще бъде предоставен на други доставчици. Това разрешение е от изключителна важност за руския концерн, тъй като запазването на тези обеми гарантира доставките по "Северен поток 1", който се свързва с германската газова мрежа през ОПАЛ. Формално руският доставчик ще може да запази само за себе си половината капацитет от газопровода, но той ще има право да участва и в търговете, които ще се обявяват за останалите 30-40 процента от капацитета на ОПАЛ.

Според източници на "Уолстрийт Джърнъл" това може да е в основата на постигнатия напредък по делото за монопол.

"Още в петък, 28 октомври, може да бъде обявено предварително споразумение по този въпрос", твърдят източници на изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес