Шефът на енергийния регулатор: Сложен е краят на политическите поръчки

Това са реалните цени на газ, парно и ток и не е редно 5.5 млн. българи да дотират градовете с централно отопление, смята Иван Иванов

Иван Иванов

Сегашният състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е сложил край на политическите поръчки за определяне на цените на енергийните ресурси и днес стойностите им са такива, каквито трябва да бъдат. Няма кръстосано субсидиране между цените на топлинната и електрическата енергия и 5.5 млн. българи, които не ползват парно, да доплащат през цената на тока отоплението на хората от големите градове с централно отопление. Това коментира председателят на комисията Иван Иванов пред Нова телевизия в четвъртък.

Той защити определеното вече от регулатора поскъпване на газа с 29.64 на сто от 1 април, което ще доведе по повишаване на цените на парното с 20-24 на сто за цялата страна и на  тока с 0.95 процента от 7 април. Иванов бе категоричен, че КЕВР няма да преразгледа решението си за цената на синьото гориво, която се определя от руския доставчик "Газпром".

В отговор на обвиненията на омбудсмана Мая Манолова, че в момента цената на парното в София е същата, каквато е била преди години  при почти двойно по-висока тарифа на вносния  газ, Иванов обърна внимание, че по онова време тогавашният състав на регулатора под политически натиск е задържал ниска цената на топлоенергията в големите градове, "за да се запази социалното спокойствие". Това е ставало за сметка на давани по-високи от реалните цени на произвежданата от топлофикациите електроенергия.  "Хората, които събираха дърва по селата, защото нямат средства, дотираха хората с парно“, обясни Иванов.

По думите му в рамките на две години новият състав на КЕВР е изчистил този тежък проблем. Освен това е преодолян политическия натиск, но продължава корпоративния от страна на работодателските организации, посочи Иван Иванов.

"Мая Манолова е взела пишман експерти, които да я съветват по енергийните въпроси”, допълни той.

Той попита Мая Манолова и лидера на БСП Корнелия Нинова дали, претендирайки, че защитават социално слабите, искат отново да се върне тази практика. Иванов за пореден път обърна внимание, че не трябва правителството да прави социална политика през цените на енергийните носители, а през бюджета и ясно определени енергийни помощи да определени по критерии лица.

Шефът на КЕВР беше изненадан и от това, че Манолова и Нинова го нападат, защото не е повишена цената на природния газ от януари с 13-14 процента, както тогава поиска "Булгаргаз", но бе разрешено 5 процента. Иванов припомни, че целта на задържаното поскъпване е била да не се вдигат цените на топлоенергията в средата на отоплителния сезон и хората и бизнесът да могат да посрещнат по-спокойно трите студени месеца на годината. Освен това по-малкото намаление е било компенсирано от надвзет от "Булгаргаз" приход в предишни периоди.

Сегашното увеличение балансира разходите на държавния газов доставчик и в същото време става в края на отоплителния сезон, когато топлофицираните потребители през лятото ще плащат много по-малко само за топла вода.  Иванов отново изрази становище, че наесен, когато пък ще тръгнат по-високите сметки за парно, цената на газа ще поевтинее.

Ние следим тенденциите на международните пазари на петролни деривати и имаме основание да смятаме, че цената ще намалее, каза регулаторният шеф. Според него отражение трябва да дадат и поетите от "Газпром" ангажименти към Еврокомисията за предоговаряне на цената на газа с България и още седем източноевропейски държави, където има господстващо положение. Според Иванов още това лято българското правителство трябва да започне такива разговори с "Газпром".

"В петък на закрито заседание КЕВР трябва да вземе решение за цената на топлинната енергия и цената на електрическата енергия за потребителите. Повишаването на цената на топлинната енергия е в рамките на 20 до 24%. Единственият случай над тези стойности е в цената на "Топлофикация Плевен" (38 на сто – бел. ред.), поради грешка, която самото ръководство на топлофикацията е допуснало в предишното изчисление. Дори и след това повишение, те ще имат цена, която е с 20 лева по-ниска отколкото на потребителите в София”, коментира още Иван Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес