БСП и ДПС внесоха вота на недоверие заради здравеопазването

Москов не очаква вотът да мине, нито да чуе сериозни аргументи по време на дебатите

Парламентарните групи на БСП и ДПС се разбраха за вота на недоверие в края на януари, сн. БГНЕС

Първият вот на недоверие към втория кабинет на Бойко Борисов бе внесен от БСП и ДПС в парламента в четвъртък. Той е заради “провал на политиката в сферата на здравеопазването“.
За внасянето на вота са се подписали общо 69 народни представители от "БСП лява България" и ДПС, както и двамата независими депутати Георги Кадиев и Велизар Енчев.

Един от вносителите - Хасан Адемов от ДПС, каза, че има индикации, че и други парламентарни групи, след като обсъдят мотивите, може да се присъединят към искането за вот на недоверие, визирайки групата на БДЦ.

“Внасяме вота на недоверие с надеждата той да бъде подкрепен, искаме корекция в провежданата политика, защото тя е вредна за българските граждани“, коментира Адемов. Като проблемни моменти от здравната политика той посочи националната здравна карта, правителственото постановление, което налага финансови лимити на болниците и лекарствената политика.

“Политиката, която се води, според нас е изключително неправилна, несистематизирана. Командва административният подход, който се налага в продължение на година и няколко месеца и е вреден за българските граждани“, заяви Адемов.

На въпрос дали от ДПС са искали разрешение от ГЕРБ за участие във вота на недоверие, Хасан Адемов отговори: “Не искам да коментирам такъв тип манипулация, защото и ДПС, и “БСП лява България“ са самостоятелни и автономни политически партии, които вземат самостоятелни решения. Някой да се направи на интересен на гърба на ДПС е просто несериозно“, посочи той.

Депутатът от левицата Емил Райнов заяви, че вотът на недоверие ще изясни къде е разделителната линия “на тези, които хем са във властта, хем са в опозиция“.

Здравният министър Петър Москов заяви пред журналисти, че не очаква вотът на недоверие да успее, нито да чуе сериозни аргументи по време на дебата.

"Първо не очаквам този вот на недоверие да успее, второ - разбира се, с цялото ми уважение към народните представители, които са го внесли, ще прочета мотивите и ще кажем аргументите на министерството и на правителството", посочи Москов.

На въпрос очаква ли сериозни аргументи по време на дебата в парламента, той отговори: "Като чувам досегашните аргументи - не."

Разискванията по вота на недоверие трябва да се проведат не по-рано от 3 и не по-късно от 7 дни от внасянето му и вероятно ще са следващата сряда. Гласуването на вота е най-рано 24 часа след приключване на дебатите и за да е успешен, за вота на недоверие трябва да са гласували 121 депутати, които опозицията няма как да събере.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?