БСП мечтае да няма санкции срещу Русия и за свят, "в който не дрънкат оръжия"

БСП мечтае да няма санкции срещу Русия и за свят, "в който не дрънкат оръжия"

България да стане мост между Европа и Русия. За това се обявиха в парламентарна декларация представители на БСП по случай 3 март. От документа, прочетен в Народното събрание от депутата Александър Симов, стана ясно, че социалистите мечтаели ″за свят на мирно сътрудничество, в който не дрънкат оръжия″. Преди седмица Симов напусна парламентарната зала по време на минутата мълчание, с която НС трябваше да почете жертвите на комунизма,

"Добрите отношения с Русия не са въпрос на спомени и романтика, а на реален национален интерес. Ние трябва и можем да бъдем мост между Европа и Русия - нещо, което трябваше да осъзнаем и да превърнем в реална политика", обяви Симов. Той отново призова за поетапно падане на санкциите срещу Москва, както и за културен обмен и трайни икономически контакти между Руската федерация и България.

"Тъй като нещата трябва да се наричат с истинските имена, Руско-турската освободителна война е кулминация на топлите отношения между България и Русия. Тази традиционна любов не е литературна измислица, а знак за голяма близост", обясни Симов и обяви, че имаме общи корени на православие, азбука и езици.

Според БСП е недостоен и глупав всеки опит да се подменя историята, а войната е пример за проява на героизъм, саможертва и добродетели. В декларацията за 3 март се казва, че трябва да се отдаде почит на българските опълченци, на руските войски и на всички воини от други народи, извоювали с кръвта си свободата на нашия народ.

"На 3 март празнуваме една мечта - за връщане на България на картата на Европа, за една държава, където несправедливостите ще бъдат приключени и след мрака на робството всички ще живеят свободни и щастливи. Епопеята на Освобождението е въжделение на всички народи. Опитите за забравянето ѝ ще срещнат съпротивата на всеки българин, в чието сърце отекват Шипка и Плевен", се казва в декларацията.

В края на документа Симов отбеляза, че "именно на 3 март трябва да сме в състояние да формулираме нова мечта". "А каква по-голяма мечта от свят на мирно сътрудничество, в в който не дрънкат оръжия", завърши той.

Само преди два дни президентът на Русия Владимир Путин обяви, че страната е изпробвала нови ядрени оръжия, сред които задвижвани с атомна енергия крилати ракети и подводен дрон, които не може да бъдат прехванати от противника.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?