БСП обвини кабинета, че ще "изяде" фискалния резерв

БСП обвини кабинета, че ще "изяде" фискалния резерв

Чрез намаляването на държавния фискален резерв до 4.5 млрд. лева за една година управляващите ще "изядат" всичко, натрупано от предишното правителство като резерв, заяви в Стара Загора бившият премиер Сергей Станишев.

Той бе помолен да коментира информация на в. "Сега" от вторник, според която в проекта за актуализация на бюджета за 2010 г., е записано, че фискалният резерв не може да пада под 4.5 млрд. лева, при положение, че в сегашния закон пише, че долната граница е 6.3 млрд. лева. Това означава, че правителството ще финансира недостига в бюджета със средствата от фиска, вместо с реформи и антикризисни мерки.

От финансовото министерство отказаха да коментират пред Mediapool поправките в Закона за държавния бюджет, тъй като документът не бил финализиран и не е внесен в Народното събрание за обсъждане.

Междувременно икономическият министър Трайчо Трайков съобщи, че ръководеното от него ведомство е внесло орязването на бюджета си с 20 процента. Това ще стане със съкращаване на около 15 на сто реално заети служители във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министерството, закриване на щатове и преструктуриране на агенции и служби, които сега дублират функциите си.

Агроминистърът Мирослав Найденов пък заяви, че ще се орежат максимално командировките на служителите, ще се махат секретарки и шофьори и дори той сам ще кара автомобила си. На всеки три общински служби двама началника ще бъдат махнати, ще има преструктуриране и закриване на агенции. 

От актуализирания вариант на бюджета става ясно още, че парите на ведомствата се орязват с 640 млн. лева, пише "Сега". В повечето министерства съкращенията на разходите са с обявените 20%. Изключение правят Министерство на отбраната, Министерството на труда и социалната политика и Националната служба за охрана, чиито разходи няма да се пипат. МВР и еко-министерството ще получат с 10 на сто по-малко от обещаното в началото на годината. Разходите на здравното министерство са орязани с 23 на сто. Общините ще получат от държавата 97 млн. лева по-малко от сега предвиденото.

Според актуализирания бюджет хазната ще е на минус 2 млрд. лева в края на 2010 г. - точно толкова, колкото ще се "отблокират" от фискалния резерв. Приходите от ДДС са коригирани с 1 млрд. лева в посока надолу и се изчисляват на 5.86 млрд. лева. Постъпленията от акцизи ще са със 700 млн. лева по-малко от сега предвидените, а от данък печалба ще влязат в хазната с с 300 млн. лева.

Поредният антикризисен план на правителството няма да даде цялостен ефект за стабилизиране на икономиката, това са частични и закъснели мерки, коментира още лидерът на левицата Сергей Станишев.

Според него е грешка, че новите мерки на правителството отново не са насочени към приходите. По думите му се режат само разходи, въпреки че големият проблем на управляващите остава ниската събираемост.

По думите му допълнителното съкращаване на текущите разходи на местната власт поставя под въпрос цели политики на общините.

Според БСП сериозно безпокойство буди и ръстът на контрабандата. По думите на секретаря на БСП Корнелия Нинова след повишаването на акциза върху цигарите на практика се увеличава контрабандата, а хората пушат цигари с неясен произход. Тя посочи, че правителството се бори с разпространителите на дребно, а не срещу контрабандните канали.

"Смятаме, че те покровителстват организираната контрабанда", смята Нинова.

От БСП са заявили, че при актуализацията на бюджета за тази година ще настояват за връщане на акциза на цигарите до 64 евро на 1000 къса. "Намаляването на акциза ще окуражи легалните производители и легалния внос", обяснява Нинова, която дълго време бе в борда на “Булгартабак“ по време на кабинета “Станишев“.

С орязването с 25 процента на средствата за държавните висши училища правителството не се съобразява и с приоритетите на ЕС за интелигентен растеж, посочва Ваня Добрева - член на Изпълнителното бюро на БСП. "Ударът към БАН се разпространява и към СУ", е предупредила тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България